‘Handel in gestolen waar AZC Delfzijl’

In asielzoekerscentra in Delfzijl zou door asielzoekers op grote schaal gehandeld worden in gestolen waar. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) herkent zich daar niet in.

Woensdag citeerde de politierechter in Assen de toen nog verdachte van diefstal Younnes H. (21). Hij had bij de politie verklaard dat er een levendige handel is in de asielzoekerscentra in Delfzijl. Bij Younnes H. waren in zijn kluisje in het asielzoekerscentra meerdere gestolen goederen gevonden. Bij zijn medeverdachte Mohammed C. (20) was een voor diefstal geprepareerde tas gevonden. De rechter gaf aan dat er duidelijke signalen waren voor zo’n handel.

De unitmanagers van het COA herkennen zich echter niet in het verhaal. ,,Op beide locaties zitten wij er scherp bovenop’’, vertelt Alet Bouwmeester van COA. ,,Wij hebben geen bewijs van grootschalige handel op die locaties.’’

Younnes H. werd afgelopen woensdag veroordeeld door de politierechter in Assen tot vier weken gevangenisstraf voor diefstal van een mobiele telefoon. De 21-jarige H. is een van de Marokkaanse ‘asielzoekers’ waar de afgelopen week zo veel om te doen is geweest. Deze asielzoekers teisteren al langere tijd Groningen met diefstallen en vernielingen. Donderdag kwamen de Groningse burgemeesters bij elkaar met de politie en het OM om over de problematiek te praten. De burgemeesters pleiten er voor om asielzoekers uit zogeheten veilige landen direct achter slot en grendel te zetten wanneer die een overtreding pleegt. Burgemeester Jaap Kuin van Pekela pleitte er ook voor om te stoppen met opnemen van asielzoekers uit veilige landen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.