‘Havens Noorden aan stroomeiland binden’

De Doggersbank in de Noordzee is niet de enige plek waar windenergie van zee naar land kan worden geleid. Dat kan ook ver boven de Wadden.

Dat vindt de PvdA in de Tweede Kamer. De partij wil weten of de minister van Economische Zaken en Klimaat bereid is meerdere locaties voor een omvangrijk ‘stroomeiland’ in beeld te brengen bij de plannenmakers.

Vier electriciteits- en gasnetbeheerders, waaronder TenneT en GasUnie, onderzoeken of ze na 2030 de stroom van duizenden turbines op zee zo goedkoop mogelijk via een windenergieknooppunt aan land kunnen krijgen.

Eiland inclusief landingsbaan

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft aangegeven dat het de aanleg van een dergelijk eiland van 6 vierkante kilometer inclusief landingsbaan om het personeel te kunnen aan- en afvoeren, erg ziet zitten. PvdA-Kamerlid William Moorlag wijst de minister op de kwaliteiten en de ambities van Noord-Nederland in de energietransitie. Volgens hem is het wenselijk om de noordelijke provincies en de Eemshaven, Harlingen en Den Helder te betrekken in het ontwikkelen van het plan voor een energiehub op zee. Geschikte locaties die voor deze havens gunstig zijn, zouden in het onderzoek moeten worden betrokken, aldus Moorlag.

De PvdA’er roept ook het Noorden op zich bij de minister en de initiatiefnemers te melden. ,,De haven van Rotterdam zit aan het stuur. Noordelijke provincies moeten zich niet de kaas van het brood laten eten en zich actief opstellen om bedrijvigheid en werk naar de Eemshaven en ook naar Harlingen en Den Helder te halen.’’ Het ‘stroomeiland’ zou wellicht 80 tot 100 kilometer ten noorden van de Wadden kunnen komen. Moorlag citeert Harm Post, oud-directeur van Groningen Seaports, die ooit zei: ,,Grote havens, grote bekken. Kleine havens, nog veel grotere bekken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.