‘Iedereen verlaat deze aardbodem, ook Fidel Castro’

De communistische oud-leider van Cuba, Fidel Castro, is vrijdagnacht op 90-jarige leeftijd overleden. Castro was een groot voorbeeld voor communist Engel Modderman (65) uit het Groningse Oostwold.

Castro als inspiratie

,,Meer dan veertig jaar geleden al’’, zegt Engel Modderman (65) mijmerend. Modderman is leider van de Verenigde Communistische Partij (VCP) in de gemeente Oldambt. Veertig jaar geleden las hij voor het eerst over Fidel Castro en Che Guevara. Hij werd gegrepen door de twee, die samen het communisme naar Cuba brachten.

Halverwege de twintig was Modderman toen. Boeken, tijdschriften, kranten, partijprogramma’s, hij verslond alles over Castro en Guevara. ,,Iedereen weet dat ik fan ban van de Cubaanse revolutie’’, zegt hij.

Wat hij van het overlijden van Castro vindt, is voor hem moeilijk te omschrijven. ,,Ja, wat zou ik er eens van zeggen. Iedereen verlaat uiteindelijk deze aardbodem, ook Fidel Castro.’’

Cubaanse guerillastrijd

In de jaren vijftig deed Castro verschillende pogingen om het militaire regime van dictator Batista omver te werpen. Uiteindelijk lukte dat in 1959. Het lukte pas na veel tegenslagen en een guerrillastrijd die hij aanging met broer Raúl en de Argentijnse arts Ernesto ‘Che’ Guevara.

,,Hoe hij het imperialisme omver wierp en uiteindelijk het communisme vormgaf, dat vind ik inspirerend’’, zegt Modderman. Het kapitalistische regime voor Castro’s tijd onderdrukte volgens hem de Cubanen. ,,Leiders die zichzelf verrijkten, terwijl de rest er maar wat bij bleef hangen.’’ Modderman maakt zich er kwaad over.

Castro vestigde een éénpartijstaat, waar voor oppositie en vrije pers geen plaats was. In de tijd dat Castro heerste ontvluchtten veel Cubanen het land. Onvrijheid, onderdrukking en armoede verdreef ze veelal naar de Verenigde Staten. Modderman ziet het communisme op Cuba echter als een geslaagd systeem.

Communisme voor gewone mensen

Over de vraag of Nederland een soortgelijke revolutie kan gebruiken, moet Modderman even nadenken: „Ik denk van wel. Een revolutie zou niet verkeerd zijn, al zou dat hier nooit lukken. De cultuur in Europa is zo anders dan die in Zuid Amerika.’’

Hij hoopt op verandering, maar geeft het anders vorm. ,,Ik probeer het via verkiezingen. Ik wil gewoon een eerlijke verdeling van alles wat hier is. Geen zelfverrijking en dat soort fratsen.’’

De VCP, met Modderman aan het roer, zit met vier zetels in de raad van Oldambt. Hij zei eerder in deze krant: ,,Je moet er zijn voor de gewone mensen. Dat is voor mij óók communisme.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.