‘Illegaal bouwen mestbassin in ‘t Waar beloond’

Moet een ondernemer die willens en wetens de wet heeft overtreden door illegaal een mestbassin te bouwen toch worden ‘beloond’ door dit bouwwerk alsnog, na het doorlopen van een procedure, toe te staan.

De overtreder krijgt een tweede kans

Over dit vraagstuk, waar de overtreder als het ware een tweede kans krijgt, discussieerde de raad van de gemeente Oldambt woensdagavond uitvoerig. En hoewel de meeste partijen inzien dat dit moreel te veroordelen is, en regels met voeten zijn getreden, lijkt het er op dat de desbetreffende ondernemer er mogelijk mee wegkomt.

‘Er is een economisch delict gepleegd’

Voor D66, VCP en Oldambt Aktief staat het echter al vast. Er is volgens deze partijen bewust een economisch delict gepleegd en daarom werken deze partijen niet mee om alsnog een verklaring van geen bedenkingen af te geven. ,,Wij kunnen toch geen illegale activiteiten goedkeuren? Moreel kunnen we dat al helemaal niet”, meent Pascal van Corbach (D66).

Overtreder biedt excuses aan

In het dorp ‘t Waar, is door het melkveebedrijf Waarhoek, aan de Hoofdweg een illegale mestbassin gebouwd. Een vertegenwoordiger van het bedrijf bood daar voorafgaand aan de discussie excuses voor aan. Het bedrijf zag echter geen andere uitweg door zonder vergunning te gaan bouwen, bomen te kappen en sloopwerkzaamheden uit te voeren, omdat er een gebrek aan opslag was voor drijfmest.

De meeste partijen vinden het raar dat een ondernemer zo’n ‘gok’ waagt en het er uiteindelijk maar op aan laat komen of de gemeente ingrijpt. Dat gebeurde uiteindelijk ook, waarop het mestbassin tot dusver onbenut blijft.

Dorpsbelangen naar bestuursrechter

Toch krijgt de ondernemer de mogelijkheid de overtreding ongedaan te maken en alsnog een vergunning aan te vragen die volgens de regels klopt. ,,Ik zie dat als een beloning”, meent Jan Kenter van de VCP. Zo ziet Dorpsbelangen Nieuw Scheemda/’tWaar dat ook. Zij hebben in deze zaak, wat betreft de illegale bomenkap, ook om een uitspraak van de bestuursrechter gevraagd. Deze zaak komt begin volgend jaar aan de orde.

Wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt spreekt van een ingewikkelde zaak. ,,Ik begrijp het gevoel van mensen die denken: hier heeft iemand lak aan iets en krijgt toch nog wat hij wil.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.