‘In mijn tijd duurde de KEI-week nog 21 dagen’ (maar voor bier hadden ze nauwelijks tijd)

Sigaretten, een pilsje hier en daar, maar echt feesten? Dat was in de jaren ‘70 niet het doel van de KEI-week. Adjan van der Graaff (68) zat in 1971 in het bestuur.

U woont nog steeds in Groningen. Gaat u nog wel eens de stad in tijdens de KEI-week?

„Ik kom er nog wel eens. Toen de KEI-week dertig jaar bestond ben ik ook uitgenodigd. Er traden toen twee bands op die ik, tijdens mijn bestuursjaar, ook had geboekt. Dat vond ik heel grappig.”

„Het is nu veel meer een feestje dan toen. Hoewel er ook heel veel informatie gegeven wordt. Het is een heftige week voor nieuwe studenten. Het was in onze tijd véél rustiger.”

Adjan van der Graaff (68)

In uw tijd werd er toch ook wel een biertje gedronken?

„Ja, natuurlijk. Dat kon toen veel makkelijker. Nu zijn er natuurlijk ook al eerstejaars studenten die helemaal niet mogen drinken. Wat een gedoe lijkt me dat! In mijn tijd werd ook nog overal gerookt. ‘s Avonds gingen we een keer naar een toneelvoorstelling in de Stadsschouwburg of langs een studentenvereniging. We gingen niet echt de kroeg in.”

„Ons programma begon elke ochtend al om 9.00 uur. Daar hoeft het bestuur nu niet meer mee aan te komen. Het evenement duurde ook veel langer. Als je alles bij elkaar optelt duurde de KEI-week 21 dagen. Nu proppen ze alles in 5!”

Heeft u een favoriete herinnering aan die tijd?

„Ik weet nog dat we grote problemen hadden om de opening- en slotmanifestatie te regelen. Ik had veel ervaring met het organiseren van evenementen omdat mijn ouders een theater hadden. Ik wist dat de directeur van de Groninger groenteveiling aan de Peizerweg wel graag evenementen wilde huizen. Daar hebben we toen de tweede dag van de inschrijving gehouden. Het eindfeest was toen in de Korenbeurs.”

„Dat alles nog op het laatste moment geregeld moest worden vond ik geweldig.”

De KEI-week is jarig: ga mee op introductie van '69 tot nu
Lees verder

Was u zelf ook een KEI-loper?

„Ja! In 1970. Ik heb er niet veel van meegekregen omdat ik, de twintigjarige Adjan gekleed in een spijkerjas en spijkerbroek, naarstig op zoek was naar een kamer. Toch heb ik wel veel geleerd. Dat is ook het doel van de KEI-week hè? Toen en nu nog steeds. Het wegwijs maken van nieuwe studenten. Het is een heel handige manier om de stad te leren kennen.”

„Ook voor mensen die al in Groningen wonen. Volgens mij zijn Stadjers nu nog steeds ondervertegenwoordigd, terwijl ze echt in een heel nieuwe wereld terechtkomen. Alle eerstejaars moeten meedoen. Waar ze ook vandaan komen.”

Heeft u nog foto’s uit die tijd?

„Nee, helaas niet. Ik heb wel heel wat andere dingen bewaard. Ons programmaboekje bijvoorbeeld. Op 23 augustus was er bijvoorbeeld een film in Cinema Palace. Dat was de bioscoop aan de Grote Markt op de hoek van de Gelkingestraat. Ik geloof dat daar nu een discotheek zit. We keken een Belgische film getiteld De Hopelozen. Er wordt nog steeds elk jaar een film vertoond. Grappig hè?”

Hoe was jouw KEI-week?

DvhN zoekt mooie verhalen, anekdotes en herinneringen aan de KEI-week. Heeft u een mooi verhaal? Mail dan naar groningen@dvhn.nl onder vermelding van KEI-week.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.