‘Jaarwisseling in Winschoten moet rustiger’

Het college van de gemeente Oldambt moet nadenken hoe er tijdens de jaarwisseling in Winschoten minder schade kan worden aangericht aan gemeentelijke objecten.

Vernielingen

Althans, dat vindt wethouder Kees Swagerman (SP) van de gemeente Oldambt. Swagerman komt met zijn opmerking naar aanleiding van vernielingen die in de aanloop naar - en tijdens de jaarwisseling met name in Winschoten zijn gepleegd.

,,We zaten de laatste jaren in een positieve lijn wat betreft het schadebedrag. Nu is er sprake van een trendbreuk, en absoluut geen positieve. We hebben in ieder geval al veertigduizend euro aan schade genoteerd. En dat is nog niet eens het totaal beeld. Het bedrag gaat dus nog oplopen. Een slechte zaak. De laatste jaren noteerden we veel minder schade. We leken op de goede weg. Vorig jaar nog hadden we voor ongeveer 25.000 euro aan schade. Nu steven we af op het dubbele.”

Compliment voor dorpen in Oldambt

Waar Swagerman een compliment in huis heeft voor de dorpen in Oldambt, ,,daar was sprake van een relatief keurige jaarwisseling’, heeft hij kritiek op Winschoten. ,,Er is geconstateerd dat er in Winschoten veel en vaker zwaar vuurwerk is gebruikt. Misschien ook logisch, het is een grote plaats met meer inwoners en wellicht is de sociale controle minder groot dan in de dorpen. Maar door gebruik van zwaarder vuurwerk is de schade aan prullenbakken, verkeersborden en blikvangers ook veel hoger uitgevallen. Waar we in het verleden nog iets konden herstellen is dat deze keer niet mogelijk.”

Nadenken over vuurwerkvrije zones

Swagerman geeft aan dat nieuwe attributen aanschaffen veel geld kost. ,,Het vervangen en plaatsen van bijvoorbeeld een prullenbak kost alleen al ongeveer achthonderd euro. Ook asfalt repareren loopt in de papieren.” Swagerman vindt dat Oldambt zich beter moet wapenen tegen vuurwerkoverlast. Hij is persoonlijk geen voorstander van een verbod. ,,Maar we moeten er binnen de gemeente wel een discussie over voeren en beleid gaan maken, vind ik. Dat hebben we tot dusver nog nooit gedaan. We kunnen bijvoorbeeld nadenken over vuurwerkvrije zones”, oppert hij.

Tot dusver kent alleen de stad Groningen vuurwerkvrije zones. Ook Midden-Groningen onderzoekt de mogelijkheid van het invoeren van vuurwerkvrije zones.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.