‘Kamp te snel met gaswinning kleine velden’

De gasproductie in zes kleine Groningse velden blijkt al geoorloofd, zonder dat de wettelijke procedure is doorlopen. Dat stelt D66 in Provinciale Staten. De partij vindt het ongepast dat betrokken gemeenten nog geen inspraak hebben gehad.

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) heeft toestemming gegeven voor de winning van kleine gasvelden bij Oude Pekela, Faan, Bedum, Kiel-Windeweer, Zuidwending en Warffum. Ook in andere provincies mag op tal van plaatsen gas worden opgepompt. Het gaat het om 28 kleine velden in Nederland.

,,Wij vinden een juiste procedure essentieel. Ook voor dit soort kleine velden. Lokale overheden moeten de mogelijkheid hebben tot inspraak en bezwaar op het juiste moment’’, zegt D66-Statenlid Geert Kamminga. Kleine gasvelden in Nederland zijn of worden in productie genomen door bijvoorbeeld Vermilion en de NAM.

Lastige vraag

D66 in Groningen wil weten wat het provinciebestuur kan doen om er voor te zorgen dat gaswinning in Groningen pas mag plaatsvinden nadat de juiste procedures zijn afgewikkeld. Vindt D66 dat de winning in kleine velden voorlopig moet worden stopgezet? Kamminga: ,,Dat is een lastige vraag, omdat wij niet zelf aan de gaskraan zitten.’’

De fracties van SP, ChristenUnie, D66 en PvdA in de Tweede Kamer hebben de minister om opheldering gevraagd. Normaal gesproken worden winningsplannen voorgelegd voor advies aan betrokken overheden en zou er een mogelijkheid moeten zijn om tijdig in beroep te gaan bij de Raad van State.

Minister Kamp vindt dat de gaswinning in de kleine velden door kan gaan. Hij liet door onderzoeksinstituut TNO de winningsplannen analyseren. Kamp concludeert ‘dat er geen directe aanleiding tot zorg is’.

Foto: Doorgeefluiken voor de gasopslag in Zuidwending. (Archief Jan Zeeman)

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.