‘Kermisgevoel’ door verlichte windturbines

De 35 turbines van windpark N33 worden verlicht. ,,Een verschrikkelijk gezicht’’, weten bewoners van de Friese IJsselmeerkust inmiddels.

Petitie

Zij starten een petitie tegen de verlichting van de 86 windturbines die vorig jaar in de Noordoostpolder langs de dijk zijn geplaatst. De verlichting is op een afstand van 50 kilometer te zien.

,,De felle rode en witte lichten ervaren wij als zeer storend. Dat wordt nog eens versterkt door het feit dat ze voortdurend knipperen. Het lijkt hier ’s nachts wel kermis’’, zegt Feike Samplonius uit het Friese Sondel.

Sommige bewoners hebben het over een landingsbaan waarop zij ’s nachts uitkijken. ,,We vragen ons af hoeveel nut die verlichting heeft’’, zegt Piebe Piebenga van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windparken. ,,Verkeersvliegers mogen niet lager dan 300 meter, die turbines zijn 180 meter hoog. Militaire vliegtuigen en hulpdiensten zijn uitgerust met nachtzichtapparatuur.’’

Geen actie

Tegenwind N33 wil op dit moment geen actie voeren tegen de verlichting. ,,Omdat wij ons in de toekomst nog steeds niet zien als omwonenden van een windindustrieterrein. Wel beraden we ons op een petitie over zonnepanelen in plaats van windturbines’’, zegt woordvoerster Lies Zondag.

Innogy, de duurzame tak van RWE, is met Yard Energy mede-initiatiefnemer van windpark N33. Innogy bevestigt dat de 35 windturbines bij Meeden en Veendam verlichting krijgen. ,,Dat is een luchtvaarteis. Maar de laatste tijd lijkt er wat ruimte te komen in de houding van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu’’, zegt woordvoerster Mirjam Davidson van Innogy.

,,Ook wij laten een studie uitvoeren of er mogelijkheden zijn om binnen de huidige regels de overlast te minimaliseren.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.