‘Kerstvogel’ trekt hoop volk in Oosterpark

De pestvogel duikt dezer dagen op in de Groningse Oosterparkwijk. Het is een ware invasie. Van het vogeltje én van zijn liefhebbers.

De verrekijker om, camera in de aanslag, enorme lenzen binnen handbereik - en wachten maar. Vier vogelliefhebbers staan te drentelen op het hoekje Begoniastraat/ Zaagmuldersweg. Het is koud. En de pestvogel laat zich maar niet zien vandaag.

Verslaafd aan vogels fotograferen

Pestvogel is geen scheldwoord. Het vogeltje heet echt pestvogel alias bohemian waxwing en komt uit Scandinavië en Noord-Rusland. Ligt er thuis een dik pak sneeuw en is er te weinig voedsel, dan pakt het beestje z’n biezen. Op naar warmere oorden, zoals Groningen. Om precies te zijn naar de Oosterparkwijk waar een fiere meelbes staat, familie van de Gelderse roos. De rode besjes vormen een oneindig feestmaal voor het vogeltje.

Peter Beuker (59) is gewapend met een kleine camera. Hij heeft geduld. Hij wil het kleurige vogeltje graag vastleggen. Hetzelfde geldt voor Hennie Sienstra (56) uit Doezum, naar eigen zeggen verslaafd aan vogels fotograferen sinds ze dat ooit deed in Afrika. ,,Dat moet dichterbij huis ook kunnen’’, bedacht ze en voegde de daad bij het woord. Ze is net in natuurgebied De Onlanden geweest om de sneeuwgans vast te leggen en nu staat ze te hopen op de pestvogels.

Die zijn er afgelopen week gesignaleerd met 52 tegelijk, een unicum, zegt vogelfotograaf Mark Schuurman (45) uit Sauwerd die zegt dat het aantal inmiddels geslonken is naar een stuk of 25. Hij is al een paar keer naar de Begoniastraat gereden, want een glimp van de pestvogel maakt zijn dag. ,,Het zijn prachtige vogels, met hun kuif en oud-roze verenkleed. Ze jongleren met die bessen, fantastisch.’’ Hij zag ‘m ook al in Selwerd, Wildervank en Termunterzijl.

Camerageweld

Een zwarte kat sluipt rond de meelbes. ,,Zo lang die kat hier loopt, blijven de pestvogels weg’’, zegt vogelaar Ana Buren. Ze heeft het nog niet gezegd, of de kat drentelt de straat uit. Niet veel later richten de fotografen hun lenzen op de kruin van de meelbes. Daarboven cirkelen een paar pestvogels. ,,Daar!’’, wijzen omstanders omhoog. Ze komen af op het camerageweld, al valt dat mee in vergelijking met afgelopen weekend. ,,Toen stonden hier wel zestig mensen, met statief en al’’, zegt de overbuurvrouw. Ze woont al 44 jaar op het hoekje van de Begoniastraat en zag de pestvogel wel vaker opduiken, maar nooit in deze mate en nooit bracht het zo veel volk op de been. Ze is maar koffie en speculaasjes gaan verkopen.

Waar het vogeltje zijn populariteit aan te danken heeft? Ana Buren denkt dat het zijn kuifje en zijn kleuren zijn, zijn knalgele staartpunt. ,,En zijn gezang klinkt als zachte belletjes. Echt een kerstvogeltje.’’ Na kerstmis, in januari of februari, verlaat het vogeltje het ‘warme’ Nederland om terug te keren naar huis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.