‘Keuze Boogplein Winsum erdoor gedrukt’

Het gemeentebestuur van Winsum koerst eenzijdig op het plan van een aantal ondernemers voor het Boogplein, vinden architecten en raadsleden.

Woensdagavond houdt conceptontwikkelaar Alex Sievers samen met architectenbureau Zilt daarom op de valreep nog een informatieavond in de Centrumkerk over hun plan voor het braakliggende terrein in het hart van Winsum.

Publiekstrekkers

Volgende week dinsdag moet de gemeenteraad besluiten of hij groen licht geeft voor het plan van de lokale ondernemers Suzan Wierenga en Dimitri Sennema. Die kregen daarvoor dit voorjaar extra de tijd tot 1 september, nadat eerder supermarktketen Lidl was afgehaakt.

Sennema en Wierenga mikten steeds op een grote of meerdere kleine publiekstrekkers, waarvoor zij een flink gebouw willen neerzetten. Dat is nog niet gelukt; wel overwegen de Spar en dierenwinkel Discus naar het Boogplein te verhuizen.

Overvallen

Een meerderheid van de raad leek vorige week tijdens de opiniërende vergadering enthousiast over het voorstel van burgemeester en wethouders om desondanks met de ondernemers in zee te gaan. Enkele fracties echter voelden zich overvallen doordat alternatieven niet meer bespreekbaar leken.

,,Wij voelen ons aan de kant gezet’’, beaamt Jellie Willemsen van D66. ,,Dit moet er snel doorgedrukt worden.’’ Evenals GroenLinks zag haar partij altijd al meer in een kleinschalige opzet met bijvoorbeeld woningen en winkeltjes rond een haven, zoals het Zilt-plan beoogt.

Alternatieven

Nu de gemeente alsnog afstapt van een grootschalige trekker, moeten kleinschalige alternatieven als die van Zilt wel meegewogen worden, vindt ook Jaap Hoekzema van GemeenteBelangen. ,,Als bestuurders moeten wij een afweging kunnen maken. Het gaat niet alleen om de belangen van de ondernemers, maar ook om het grotere geheel.’’

Dat stelt ook Sievers, die na ‘een positief gesprek’ met wethouder Harmannus Blok (ChristenUnie) in mei niets meer heeft vernomen. ,,Toets ons plan op zijn merites en maak dan een keuze.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.