‘Krimpdorp’ Kloosterburen in tv-reeks

De coöperatieve initiatieven die het krimpdorp Kloosterburen leefbaar houden worden belicht in de televisiereeks ‘We doen het zelf wel’.

‘We doen het zelf wel' is een reeks van zes programma’s, gemaakt door Anneloor van Heemstra en Susan Koenen. Zij belichten burgers die zelf het initiatief nemen nemen om voorzieningen in een dorp in stad te houden.

Op zondag 19 februari wordt Kloosterburen in de derde aflevering van de reeks belicht onder de titel Kloosterburen – Van krimpdorp tot AA-locatie. Toen in het dorp de ene na de andere voorziening werd opgedoekt, nam kunstenares Anne Hilderink het voortouw om hier iets tegen te doen.

Toen bleek dat voor haar oudste dochter Elisabeth, die begeleiding nodig heeft in haar dagelijks leven, geen zinvolle dagbesteding bestond en toen bekend werd dat de ouderenzorg uit Kloosterburen zou verdwijnen, kwam Hilderink met nog een plan.

Door de jongeren met een beperking te laten intrekken bij de ouderen in het verzorgingshuis kan de zorg toch weer betaalbaar blijven voor iedereen. Hilderink richtte hiervoor een coöperatie op. Ook voor een dorpsmoestuin werd en coöperatie opgericht. Hilderink meent dat het dorp hierdoor weer bruist.

De aflevering over Kloosterburen wordt zondag 19 februari uitgezonden om 16.20 uur op NPO 2.

menu