‘Kyrie Eleison’ roept emotie op in kerk van Eenrum

De eredienst is steeds minder in trek. Maar het project Monnikenwerk, waarbij kunst wordt getoond in vier Noord-Groningse kerken, trekt volop belangstelling.

Kerkgebouwen zitten anno 2018 niet meer per definitie vol tijdens de zondagse dienst. Maar belangstelling voor geloof en religie is er nog altijd volop. Dat blijkt uit het project ‘Monnikenwerk’, waarbij kunstenaars zes woensdagen achtereen de rust en de stilte opzoeken van monumentale kerken in Noord-Groningen om veelal aan de hand van religieuze thema’s kunst te beoefenen. Aan het einde van de dag is er ruimte voor het publiek om de kunstwerken die zijn vervaardigd, te bezichtigen.

Bijbelse term

In de middeleeuwse kerk van Eenrum had beeldhouwkunstenaar Anjet van Linge (links op de foto) uit Den Andel woensdagmiddag over belangstelling niet te klagen. Pontificaal had ze voorin de kerk de zwarte steen geplaatst waarin ze de woorden Kyrie Eleison meerdere keren had gebeiteld. Deze bekende Bijbelse term is Grieks voor Heer ontferm U.

Van Linge vertelt dat ze te midden van de rooms-katholieke wereld van Noord-Brabant gereformeerd is opgevoed. Een emigratie grijpt ze later in haar leven aan om te breken met de kerk, zoals zij het noemt. Toch klinken de woorden Kyrie Eleison haar nog altijd heel vertrouwd in de oren. Ze zegt: ,,Veel mensen hebben God afgezworen. Maar geldt dat ook voor de ontferming die vroeger aan God werd toegeschreven? Als je om je heen kijkt in de wereld zou je dat soms haast denken.’’

Opnieuw beginnen

Wat ontferming voor haar betekent? Tijdens al die uren dat ze driftig en met grote precisie met haar beiteltje in de weer was, zegt Anje van Linge hierover te hebben nagedacht. Ze antwoordt: ,,Ontfermen is dat je als mens, ook al doe je soms dingen fout, toch steeds weer opnieuw mag beginnen.’’ Aan bezoekers in de kerk vraagt ze om op te schrijven wat zij onder ontferming verstaan. ‘Open zijn naar elkaar’, schrijft iemand in het boek. Iemand anders: ‘Je gedragen weten’. En weer iemand anders: ‘Proberen te voelen wat een ander voelt wat haast niet kan. En zorgen voor de ander’.

Spontaan huilen

De kunstenares is onder de indruk van de inhoud van de reacties. Ze merkt dat de woorden Kyrie Elyson emoties oproept. Ze vertelt: ,,Een vrouw die de kerk binnenstapte, begon spontaan te huilen toen ze het Kyriewoord las.’’

De andere kerken met drie andere kunstenaars die meedoen aan dit project, staan in Saaxumhuizen, Westernieland en Den Andel. De kerken zijn in de zomer elke woensdag van 17.00 tot 20.00 uur open.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.