‘Lang wachten? Er schijnt hier een heerlijk zonnetje!’

Een lange rij fietsers wacht geduldig voordat ze hun tocht over de Oostersluis kunnen vervolgen Foto: DvhN

Een van de twee bruggen over de Oostersluis in Groningen is van 14 juli tot 28 augustus gesloten voor alle verkeer. Dat levert lange files op. Maar ook chagrijn?

Volop vaarverkeer

Vijftien minuten staat de brug over de Oostersluis nu open. Een schip vol containers passeert, waarna nog tien plezierbootjes in wisselend tempo volgen.

Dit levert een rij fietsers op die reikt tot aan de Oostersluisweg. Auto’s staan tot op het kruispunt van de Pop Dijkemaweg met de Rijksweg stil. Het is, zo lijkt het, afzien voor bestuurders nu de zuidelijke Oostersluis is afgesloten voor herstelwerkzaamheden. Waar normaal altijd een van de twee bruggen open was voor wegverkeer, moet dat verkeer de overgebleven brug nu delen met het vaarverkeer. En dat is, in de zomervakantie en met zonnig weer, volop aanwezig op de Groningse wateren. De brug is dan ook meerdere keren per uur geopend.

Lange wachttijden voor een brug die vaker open dan dicht lijkt, fikse files en auto’s, brommers, fietsen en boten die dringen om voorrang. Het ideale recept voor chagrijn en irritatie, is het niet?

‘Ik heb alle tijd’

De nuchtere Groninger is er op deze zonnige woensdagmiddag niet vatbaar voor. „Lang wachten? Er schijnt hier toch een heerlijk zonnetje? Ik heb alle tijd hoor!”, zegt een fietsster lachend als de brug voor de tweede keer in tien minuten een klein kwartiertje omhoog gaat.

Omstanders knikken instemmend. „Ik ga gewoon wat eerder weg nu ik weet dat ik eventueel voor de brug moet wachten”, vult Martine Hofman achterin de rij met fietsers aan. „En zal ik je eens wat zeggen? Ik sta vaker niet dan wel te wachten voor de brug, dus ik ben nu overal keurig op tijd.”

Is er dan geen enkele wanklank te horen? Een klein vrouwtje in het midden van de fietsrij schraapt haar keel. „Ik zie er nu al tegenop dat de brug zo weer naar beneden gaat. Soms fiets je hier dan ineens met honderden tegelijk. Best wel eng.”

Bent u van plan op pad te gaan en moet u over de Oostersluis? Bekijk dan kort voordat u de weg opgaat even de webcam van de Oostersluis. Zo weet u of u snel de brug over kunt, of toch beter nog even thuis kunt wachten!

menu