‘Legionella niet gevaarlijk? Wie zegt dat?’

De legionella in de Woonschepenhaven is een niet gevaarlijke variant. Zegt de gemeente. Maar bewoners zijn ongerust en boos.

Het is het gesprek van de dag in de woonhaven langs het Eemskanaal bij Bedrijventerrein Driebond: de vondst van een legionellabesmetting van het leidingwater op een van de woonschepen. ,,Niet gevaarlijk? Wie zegt dat. We vertrouwen het niet’’, verwoordt Karel Hofman de zorgen.

Met buurman Hendrik de Vries laat hij graag zien hoe de waterleiding is aangelegd. Met een hark even hengelen vlak onder de steiger en hup, daar trekken ze de waterleiding omhoog. ,,Geen wonder toch dat het water te warm wordt. De leidingen hangen hoog in het water.’’ Door de hoge temperaturen is het water in de haven opgewarmd en daardoor komt ook het leidingwater boven de 25 graden. Een temperatuur waarbij de legionellabacterie goed gedijt. Het Woonschepencomité Groningen schakelde daarom vorige week Waterlab Noord. Het resultaat: verhoogde waardes met legionella op in ieder geval een plek: op de boot van Hofmans schoonzus.

Opknapbeurt deels mislukt

Een opknapbeurt van de haven enkele jaren geleden is deels mislukt en de waterleidingen zijn toen niet volgens tekening aangelegd. Maar woordvoerder Hans Coenraads van de gemeente stelt: ,,Het waterleidingsysteem op zich is goed. We verkeren nu in bijzondere omstandigheden.’’ Waakzaamheid is volgens hem wel geboden. ,,De verhoogde waardes zijn wel een potentieel gevaar.’’ Een ongevaarlijke besmetting kan namelijk overgaan in een variant waar mensen wel ziek van kunnen worden.

Na overleg met het Waterbedrijf en de GGD is besloten tot uitgebreid onderzoek. De resultaten worden over een week verwacht. ,,En wij intussen douchen in deze vieze prut? Er zijn al temperaturen van boven 26 graden gemeten’’, weten de buurmannen.

Volgens de gemeente kunnen bewoners gewoon douchen en water drinken

Maar volgens de gemeente is er geen gevaar. Bewoners kunnen blijven douchen. Omdat de bacterie vooral via nevel wordt verspreid is het wel raadzaam de kraan even te laten doorlopen voor het douchen. ,,Een aanrader voor iedereen die voor langere tijd is weggeweest’’, aldus Coenraads. De bootbewoners kunnen het kraanwater volgens hem zonder probleem drinken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.