‘Melkveehouder uit Rasquert failliet als NAM geen voorschot geeft op miljoenenschade aardbevingen’

Een melkveehouder uit Rasquert gaat failliet als de NAM weigert een voorschot te geven op de miljoenen aardbevingenschade op zijn bedrijf.

Dat zegt zijn advocaat Peter Huitema. Hij heeft een kort geding aan gespannen tegen de NAM, dat diende maandag bij de rechtbank in Assen. Volgens de raadsman liep de boerderij met stallen en mestsilo na de grote aardbeving 2012 in Huizinge voor het eerst scheuren op. Na nieuwe bevingen zou de schade fors zijn toegenomen. De totale herstelschade wordt geraamd op 5,2 miljoen euro.

Lekkage in mestkelders

,,In de mestkelders van de boer zijn door de aardbevingen lekkages ontstaan. Zolang deze niet vernieuwd worden, kan de melkveehouder zijn bedrijf niet runnen.” De NAM erkent deze schade niet. Daarom is de advocaat namens de boer een bodemprocedure begonnen. Volgens Huitema is de financiële nood bij de melkveehouder zo groot dat hij niet kan wachten op de uitkomst van die juridische procedure. ,,Mijn cliënt is van oordeel dat het voldoende aannemelijk is dat in de bodemprocedure een groot deel van zijn vorderingen worden toegewezen. Wanneer hij geen voorschot krijgt zal een voorheen goedlopend melkveebedrijf ten einde komen als gevolg van de aardbevingsproblematiek.”

Meer onderzoek nodig

Advocaat Paul Kostwinder van de NAM stelt dat absoluut niet vast staat dat de schade aan de opstallen en de mestkelders van de boer veroorzaakt is door aardbevingen. ,,Dat er een scheur zat aan de woning betekent niet dat automatisch alle schade op het bedrijf het gevolg is van aardbevingen. Daarvoor is meer onderzoek nodig.” De advocaat vindt dat het gevraagde voorschot moet worden afgewezen. De rechter liet doorschemeren het lastig te vinden om vooruit te lopen op de uitkomst van de bodemprocedure. Op zijn voorstel gingen beide partijen in gesprek om tot een schikking te komen. Maar dat liep op niets uit. De rechter streeft ernaar om over twee weken uitspraak te doen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.