‘Ministers maken zich bij plan 380 kV-lijn schuldig aan onbehoorlijk bestuur’

Tegenstanders van de nieuwe 380 kV-stroomlijn zeggen in het beroepschrift bij de Raad van State dat bij de aanleg sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Het project, waarbij de 220 kV-hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Hoogkerk binnen drie jaar wordt vervangen, rammelt aan alle kanten, aldus de tegenstanders: ‘de ministers hebben zelf een plan ontwikkeld, dat plan zelf beoordeeld en zelf geconcludeerd dat het goed was (...). Ook als dit formeel kan, zijn wij van oordeel dat hier sprake is van onbehoorlijk bestuur’.

‘Vernietig dit besluit’

In het 68 pagina’s tellende beroepschrift, ondertekend door veertien gebiedsorganisaties en bewonersgroepen, alsmede 48 individuele burgers, wordt vernietiging van het voorliggende besluit gevraagd.

Een van de bezwaren is dat het plan niet kan rekenen op steun van de bevolking en maatschappelijke organisaties. Het ministerie van economische zaken heeft onvoldoende informatie vergaard en geen echte pogingen gedaan de regio erbij te betrekken.

Buitenspel

Lokale en provinciale politiek zijn buitenspel gezet en gedwongen akkoord te gaan met compensatie van circa 20 miljoen euro. Een schijntje, afgezet tegen de desastreuze gevolgen voor natuur, landschap en kwetsbare weidevogelgebieden.

Ook wordt gewezen op het ten onrechte toepassen van de Rijkscoördinatieregeling. Want er is geen sprake van uitbreiding van het net, maar van vervanging.

Ondergrondse aanleg

Uiteraard wordt gewezen op de wens om deels ondergrondse aanleg. Technisch gezien mogelijk, maar de vorige ez-minister Henk Kamp vond dat te duur. De onderbouwing daarvoor ontbreekt. Onder meer omdat de kosten van het aardbevingsbestendig maken van de bovengrondse lijn niet meegenomen zijn in de berekening.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.