De in 2004 vermoorde Monique Roossien.

‘Moorddossiers over seriemoordenaar Sjonny W. onvindbaar’

De in 2004 vermoorde Monique Roossien.

De originele justitiedossiers van de vermoorde Monique Roossien uit Groningen en Mirela Mos zijn niet meer beschikbaar, zegt advocaat Maarten Pijnenburg, die de vermeende seriemoordenaar Sjonny W. uit Amsterdam bijstaat.

„Het oorspronkelijke proces-verbaal is, net als in de zaak van Mirela Mos, niet meer beschikbaar, zodat we het moeten doen met wat is overgebleven”, aldus de advocaat over de moordzaak Monique Roossien, genaamd 13 Edessa .

Deel van de stukken

„Slechts een deel van de stukken van overtuiging en/of bemonstering van het oorspronkelijke onderzoek is nog aanwezig. Dit versterkt, net als in de zaak van Mirela Mos, het idee van een gemankeerd onderzoek waarbij het trekken van conclusies behoedzamer zou moeten gebeuren, dan wanneer er een compleet onderzoek zou zijn.” Mirela Mos werd in 2004 vermoord, Monique Roossien in 2003.

Justitie verdenkt de Amsterdamse klusjesman van moord op drugsverslaafde prostituees. Sjonny W. had volgens justitie als laatste contact met de spoorloos verdwenen Sabrina Oosterbeek (30) uit Amsterdam, de in stukken gezaagde Roemeense prostituee Mirela Mos (30) en de doodgeslagen Groningse Monique Roossien (26). Op het lichaam van de Groningse is een spermaspoor gevonden waarvan het DNA overeenkomt met dat van Sjonny W.

‘Ze ligt bij bos Gaasperplas’

Justitie meldde vorige week dat er een doorslaggevende getuige was, tégen de klusjesman. Die getuige T. - een veroordeelde oplichter - blijkt een kluisverklaring te hebben afgelegd, die al máánden beschikbaar was. De zaakofficieren in de seriemoord beschikten er al op 15 februari over. „Zo wordt de indruk gewekt alsof er een belangrijke doorbraak heeft plaats gehad in het onderzoek. Volgens de getuige zou de verdachte tegen hem spontaan over het verdwenen slachtoffer hebben gezegd, dat het ‘was geregeld, afgehandeld, ze vinden haar nooit, ze ligt bij de Gaasperplasserbos’.

Recente zoektochten - de recherche werkt nog steeds met 20 man aan de zaak - bij die plas hebben niets opgeleverd.

Kluisverklaring

Volgens de advocaat is deze kluisverklaring van de gedetineerde getuige waardeloos. „In ruil voor een belastende verklaring krijgt hij een gunst, in de vorm van een lagere eis en het niet executeren van een voorwaardelijk deel. Het is een oplichter en het lijkt me onwenselijk dat deze rechtbank ook door deze man wordt opgelicht.” De advocaat noemt de verklaring een „geraffineerde mix tussen fictie en waarheid, die alarmbellen moet doen afgaan”.

Volgens de advocaat is de ‘kroongetuige’ pas gaan praten met de politie toen hij zelf vast kwam te zitten in een omvangrijke zaak met negen strafdossiers, waarbij een jarenlange eis is te verwachten. In detentie kruiste hij het pad met de vermeende seriemoordenaar. In zijn verklaring zegt hij dat de klusjesman op straat een leesbril droeg. Die leesbril draagt hij - naar eigen zeggen - echter pas sinds zijn arrestatie. „Cliënt heeft nooit eerder dan zijn detentie een leesbril gehad. Waarschijnlijk heeft de ‘kroongetuige’ de klusjesman gezien in de bibliotheek van het huis van bewaring met een leesbril en heeft hij dit detail verplaatst naar de verzonnen straatontmoeting om authenticiteit aan zijn verklaring te geven.”

‘Verrotte tanden’

Ook zou hij informatie van een andere getuige hebben ‘geleend’ in zijn verklaring. Die getuige zat op dezelfde afdeling van de gevangenis in Zaanstad. „Knip- en plakwerk”, noemt de advocaat het. „Hij verklaart dat cliënt verrotte tanden heeft, geel of junkachtig. Allemaal onzin. Cliënt heeft een normaal gebit. Ook zijn mededeling dat hij de naam van de verdachte voluit heeft zien staan op een naambordje in de gevangenis is ongeloofwaardig. In een gevangenis staan geen volledige namen boven de deur.”

Meer en meer details over het moorddossier komen naar buiten. Zo is in de string van slachtoffer Mos bloed en sperma gevonden met het volledige dna-profiel van een zekere D., die is gehoord, maar geen verdachte is. „Ik weet niet hoe mijn sperma in haar slipje is gekomen en dat bloed zegt me ook niets”, verklaarde deze D. Volgens de advocaat heeft D. zoveel leugens verteld, dat hij als verdachte moet worden aangemerkt voor de moord op Mirela Mos.

Het OM in Amsterdam en het cold case team waren niet meteen in staat een reactie te geven.

menu