‘NAM bereidt mogelijk een miljardenclaim voor bij terugschroeven gaswinning Groningen’ (+reactie NAM)

Het ministerie van Economische Zaken houdt rekening met een forse schadeclaim van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) als de gaswinning verder wordt teruggeschroefd.

Die claim komt dan op het bordje van de Nederlandse staat.

Dat blijkt uit een interne notitie van het ministerie van Economische Zaken die in mei is besproken op de formatietafel rond de nieuwe kabinetsformatie. De notitie is een scenario-beschrijving wat de NAM zou kunnen gaan doen. Het actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde woensdag als eerste aandacht aan de brief die op de website van de kabinetsformatie 2017 staat.

NAM-directeur Gerald Schotman noemt het verhaal volstrekte onzin. Het ministerie van Economische Zaken stelt heel nadrukkelijk dat het scenario van een schadeclaim niet voortkomt uit signalen van de NAM. ,,Het is echt een scenario-omschrijving'', zegt een woordvoerder.

Miljarden

Het ministerie gaat er in dat scenario van uit dat zo’n 400 miljard kuub gas niet gewonnen kan worden als de winning terug gaat naar een niveau van leveringszekerheid. NAM (met aandeelhouders Shell en ExxonMobil) is eigenaar van dit gas dat een waarde heeft van zestig tot tachtig miljard euro. De hoeveelheid economisch winbaar gas in het Groningenveld is nu nog ongeveer 550 - 600 miljard kuub.

Bij Economische Zaken is de verwachting dat de NAM een schadeclaim zal indienen als zij dat niet mogen winnen. Dit vanwege inkomstenderving en inbreuk op het zogeheten eigendomsrecht.

De Jong: Brutaal van NAM

Oud-inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zegt tegen EenVandaag het verschrikkelijk brutaal te vinden als de NAM zijn schade daadwerkelijk op de staat probeert te verhalen. ,,Dat komt over alsof alleen je aandeelhouders van belang zijn. Dan sta je los van ieder maatschappelijk gevoel. Als ze dit daadwerkelijk zouden doen wordt het hoog tijd dat we geen benzine meer kopen bij Shell en Esso."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.