‘NAM moet kosten projecten vergoeden’

In de toekomst moet de NAM alle extra kosten vergoeden die voortkomen uit de toepassing van de bouwrichtlijn NPR voor het bevingsgebied.

Dat schrijft minister Kamp in antwoord op Kamervragen over de invloed van de NAM op bouwprojecten in de stad Groningen. Volgens de bewindsman onderhandelt Nationaal Coördinator Alders met de NAM over de aanpassing van de regeling.

Kamp erkent dat het een knelpunt is dat de huidige nieuwbouwregeling van de NAM niet voorziet in een vergoeding voor projecten aan de rand van het aardbevingsgebied, buiten de zogeheten contour. Dit terwijl ook daar maatregelen en dus extra bedragen nodig zijn om panden aardbevingsbestendig te bouwen.

Bij een bouwproject in de stad heeft de NAM een uitzondering gemaakt, na bemiddeling van Alders. Het gaat om de bouw van zo’n tweehonderd woningen op het Ciboga-terrein, op de niet-aardbevingsbestendig ontworpen parkeergarage Boterdiep. Dat project heeft forse vertraging opgelopen door de bemoeienis van de NAM. Volgens Kamp gaat het om een ingewikkelde bouwconstructie van bestaande bouw en nieuwbouw met ‘significant meer kosten’.

De Groninger wethouder Roelof van de Schaaf klaagde onlangs over de invloed van de NAM op bouwprojecten in de stad. Volgens hem is die ongewenst en leidt het tot vertraging.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.