‘NAM nog lang niet uit schadeafhandeling’

De rol van de NAM bij de schadeafhandeling in Groningen is voorlopig nog lang niet uitgespeeld, waarschuwt Arbiter mr. Jenne van der Vinne.

Dit hoewel Nationaal Coördinator Hans Alders en de NAM zeggen dat het gasbedrijf zich met ingang van 31 maart volledig heeft teruggetrokken uit de afhandeling van aardbevingsschade. Die moet worden overgenomen door een nog op te richten Instituut Mijnbouwschade (IM). Ook moet er medio volgend jaar een schadefonds komen.

Aanzienlijke invloed

In een notitie over het nieuwe schadeprotocol, waaraan nog steeds wordt gesleuteld ondanks de belofte dat het met ingang van 1 juli van kracht zou zijn, constateert de baas van de Arbiters Bodembeweging Van der Vinne echter dat de NAM nog steeds aanzienlijke invloed heeft bij de afhandeling van de schade in het gasgebied.

Dat komt doordat het nieuwe schade-instituut nog geen wettelijke basis heeft om zijn bevoegdheden op te baseren. Daardoor kan er voorlopig alleen worden gewerkt op basis van een arbitrageovereenkomst, waarmee de NAM ook in moet stemmen. ,,Dat betekent dat zolang er geen wettelijke regeling is voor het IM, de NAM mede de regels bepaalt.’’

Centrum Veilig wonen

Van der Vinne wijst ook op de positie van het Centrum Veilig Wonen, dat nu bevingsschade afwikkelt. Dat zou aangestuurd worden door Alders, maar is bepaald niet onafhankelijk. ,,Het draagt in schadezaken het standpunt van de NAM uit. Het is bijzonder wenselijk dat het IM een eigen secretariaat krijgt, geheel onafhankelijk van het CVW.’’

Hij is bang dat het nieuwe schadeprotocol uitdraait op een teleurstelling. ,,Die mogelijkheid is levensgroot.’’

menu