Alle drie judoën de zussen Nalbat op hoog niveau. Esmé begon met judo en al snel volgden Kamile en Emma. Met trainingen, toernooien en wedstrijden is het altijd druk. Of er competitie is tussen de zussen? ,,Het begint te komen.''

Het is spitsuur bij de familie Nalbat in Siddeburen. Kamile (13) is net terug van school, Esmé (17) en Emma (13) moeten hun tas inpakken. Over twee uur vertrekken ze vanaf Siddeburen naar Nieuwegein voor een internationaal toernooi. ,,Hebben jullie alles? Zijn de judopakken al ingepakt?'', vraagt moeder Doukje.

De drie zussen trainen op hoog niveau. Al jong begonnen ze met judo en het jarenlange trainen werpt zijn vruchten af. In maart 2015 werd Kamile Nederlands kampioen onder de 15 jaar, in de gewichtsklasse tot 57 kilo. Deze maand won ze de Sportstimuleringsprijs van de gemeente Slochteren. In 2013 won Esmé deze prijs ook al. ,,Nu alleen Emma nog en dan is het compleet'', grapt hun vader Hasan Nalbat.

Grote voorbeeld

Toen Esmé haar zwemdiploma's had gehaald, mocht ze een sport uitkiezen. Het werd judo. ,,Wat je zus doet, dat wil je als jonger zusje ook'', zegt Kamile. En zo ging Kamile op judo en haar tweelingzus Emma ook. ,,Ik ben het grote voorbeeld'', grapt Esmé.

,,Esmé kwam met medailles thuis en dat wilden haar zusjes ook. De trainers zagen het wel zitten dat ze ook begonnen met judo'', vertelt Hasan Nalbat.

Vijf keer per week traint Kamile bij Dijkmansport in Groningen. Ze zit in de topsportklas van het Werkman College, en daar moet je wat voor over hebben. ,,Elke dag sta ik om zes uur op. Om zeven uur zit ik in de bus en dan ben ik om half zes weer thuis. Met mijn vriendinnen probeer ik zoveel mogelijk in het weekend af te spreken'', vertelt Kamile.

Toernooien en wedstrijden zitten er voor haar even niet in. Tijdens een training scheurde ze haar pink. Ze mag een maand lang niet trainen. Als ze niet geblesseerd was geraakt, was ze met haar zussen mee gegaan naar Nieuwegein.

Winkelen

In december hoorde Kamile dat ze genomineerd was voor de Sportstimuleringsprijs. ,,Ik vond het heel spannend. De genomineerden moesten naar voren komen en toen hoorde ik dat ik had gewonnen. Ik kreeg 250 euro. Ik ben gaan winkelen, maar heb nog niet alles uitgegeven hoor. Judopakken krijg ik gelukkig van de sponsor.''

Met drie topsporters is het altijd druk in huize Nalbat. ,,Esmé traint twee keer in de maand in Heerenveen en moet straks bijna elke zondag naar Nieuwegein. Ook trainen ze alle drie meerdere keren per week in Groningen. Verder doen ze mee aan toernooien en wedstrijden, die vinden vaak in het weekend plaats'', zegt Hasan.

De drie judoka's trainen thuis geregeld tegen elkaar. ,,Er is alleen één regel: je mag niet met je moeder gooien. Ze proberen je altijd te werpen'', zegt Doukje. Of er competitie is tussen de zussen? ,,Het begint nu te komen. Vooral tussen Esmé en Kamile.''

Voor Kamile valt er nog genoeg te dromen. ,,Ik wil heel goed worden in judo. Dan hoop ik ooit mee te doen aan de Olympische Spelen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen