‘Niet wachten op windparken stad Groningen, nu actie voeren’

‘Er komt niets boven Groningen’. Dat is de titel van de actie die inwoners van Dorkwerd op touw willen zetten tegen windmolens in en bij de stad.

Hoewel bij de inwoners geen concrete plannen voor windparken op stadsgebied bekend zijn, verzetten ze zich tegen ‘ontsierende’ en voor burgers ‘belastende’ windparken. De petitie staat binnenkort online

,,De provincie houdt de mogelijkheid open meer ruimte te bieden aan grootschalige windparken op land’’, zegt Dorkwerder Reinoud Bon. ,,Wij willen niet wachten op wat de gemeente doet. Dan ben je vaak te laat.’’ In 2013 wees de gemeente Groningen gebieden aan: Meerstad Noord en -Oost, Reitdiepgebied, Stainkoeln/Roodehaan, Westpoort, Ten Boer, Eemshavenweg en Groningen-West. ,,Dat is al een tijd geleden, maar overheden hanteren vaak een ‘voelsprietentactiek’. Ze kijken lang hoe iets valt en houden zich een tijdj gedeisd. Vaak omdat ze niet direct hun eigen weerstand al willen organiseren.’’

Volgens Bon moeten burgers alert zijn en vroegtijdig aangeven wat ze wel en niet willen. In een pamflet roepen de inwoners de provincie en de gemeente op Groningen gaaf te houden en het roer om te gooien. Dat houdt in: laat plannen voor windmolens hoger dan de Martinitoren varen en zet in op kleinschalige windparken. ,,Stop met het besteden van geld en menskracht aan windmolenplannen op land. Verspil ons belastinggeld niet aan het creëren van draagvlak of aan het uitoefenen van bestuursdwang en het voeren van procedures voor rechtbanken.’’, aldus de petitie.

De Dorkwerders stellen vast dat de kosten van windparken op zee dalen en een prima alternatief vormen voor windparken op land.

Een woordvoerster van de gemeente Groningen laat weten dat er geen concrete plannen voor windparken zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Windmolens