‘Nieuwjaarsfeest Martiniplaza wordt kleintje Noorderzon’

Het Noordpoolorkest treedt op tijdens het nieuwjaarsfeest in Martiniplaza. Directeur Willem de Kok van Martiniplaza spreekt van een festival.

,,Het wordt een kleintje Noorderzon’’, zegt De Kok. Hij verwijst naar het zomerse theater- en muziekevenement in de stad. Hij verwacht dat het nieuwjaarsfeest zo’n 6000 bezoekers trekt, iets meer dan de circa 4000 feestgangers die elke nieuwjaarsdag te vinden waren op het gemeentelijke feest in De Oosterpoort.

,,Het moet een feest worden voor en van de hele stad. We programmeren meer dan alleen cultuur’’, zegt De Kok. Het feest begint 1 januari 2017 met de winterkermis die toch al in Martiniplaza staat. Die is van 16.00 tot 19.00 uur gratis te bezoeken. Daarna volgt het nieuwjaarsfeest nieuwe stijl waarin ruimte is voor amusement en kermis, voor het festival met het Noordpoolorkest als middelpunt en voor een soort Uitmarkt waarin de culturele instellingen van de stad zich presenteren. Niet middels kraampjes, maar middels voorstellingen, optredens en voordrachten op kleinere podia.

Te denken valt aan optredens van het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en jongerentheater De Steeg. Volgens De Kok zijn de reacties vanuit de stad positief.

Aan het gemeentelijk nieuwjaarsfeest in De Oosterpoort kwam in 2012 een abrupt einde. De kosten van het feest – 100.000 euro – drukten te zwaar op de begroting. De teleurstelling onder Groningers was groot. Ze wilden hun feest terug. Afgelopen maand gaf de gemeente gehoor aan die wens en besloot om 65.000 euro subsidie beschikbaar te stellen.

De afgelopen vier jaar organiseerde een groep Groningers met onder meer Chris Garrit en Harry de Lange een alternatief feest in Huize Maas en de Euroborg. Ze werkten zonder subsidie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.