‘Oldambt moet op mobiele toer’

In de gemeente Oldambt moet een mobiel klantcontactcentrum komen. ,,Het zou mooi zijn als we dit op korte termijn kunnen introduceren” , zegt Jurrie Nieboer van de Partij voor het Noorden (PvhN).

Hij vindt dat er bij de gemeente moet worden nagedacht over het optimaliseren van de dienstverlening. ,,Juist met een sterk vergrijzende bevolking is een mobiel kantoor een prima service”, meent Nieboer. Hij denkt daarbij aan het bezorgen van paspoorten en rijbewijzen en het op locatie aanvragen van vergunningen. ,,We kunnen er bijvoorbeeld zelfs een bus voor aanschaffen en daarmee op gezette tijden door de dorpen rijden.”

De gemeente Oldambt bezorgt nu al paspoorten en ID-kaarten bij personen in verzorgingstehuizen. Daarvoor heeft de afdeling dienstverlening een ontheffing. ,,Zo’n service moeten we natuurlijk uitbreiden en aan alle mensen in onze gemeente aanbieden”, meent Nieboer. Tot een aantal jaren geleden was er sprake van strenge regelgeving op het gebied van uitgifte van belangrijke, persoonlijke documenten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft experimenten toegestaan waarbij bepaalde zaken en administratieve handelingen tegenwoordig ook op locatie kunnen worden afgedaan.

Nieboer heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd of het iets ziet in extra dienstverlening op locatie. Hij wijst op geluiden uit de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier, waar is aangegeven dat er forse stappen gemaakt gaan worden in de mobiele dienstverlening. Geert Heiminge, directeur dienstverlening in Oldambt, is blij dat Nieboer de discussie over optimalisering van de dienstverlening weer aankaart.

Hij wijst er tegelijk op dat er nog al wat haken en ogen aan zitten wat betreft veiligheidsrisico’s. ,,Daarnaast hebben we een klantcontactcentrum op het stadhuis. Wat doe je daarmee? Het wordt echt interessant als er een nieuwe gemeentehuis wordt gebouwd. Dan kun je pas echt rekening houden met de manier waarop je de dienstverlening gestalte geeft. De gemeente Molenwaard heeft bijvoorbeeld helemaal geen gemeentehuis meer. Die doen alles op locatie, inclusief de raadsvergaderingen.”

PvhN pleit al geruime tijd voor ‘service op maat’. Al in 2010 bij de totstandkoming van de nieuwe gemeente Oldambt heeft de partij hiervoor een lans gebroken. ,,Destijds was de tijd er nog niet rijp voor, maar nu zeker wel”, weet Nieboer. ,,Het digitale tijdperk maakt het voor ambtenaren gemakkelijker het gemeentehuis te verlaten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.