‘Oldehove zonder winkel is ondenkbaar’

Eigenaar Eric Brands van dorpssupermarkt Attent in Oldehove in gesprek met vaste klant Marten Zijlstra (83). Foto Jan Willem van Vliet

Een drama voor Oldehove. Zo noemen dorpsbewoners de ophanden zijnde sluiting van dorpssupermarkt Attent die al acht jaar wordt gerund door Eric en Christien Brands.

De 84-jarige Marten Zijlstra uit Oldehove vindt het heel erg dat de dorpssupermarkt eind juni volgend jaar sluit. ,,Een stuk van het dorp valt weg. Als je nog wat nodig hebt, kun je nu altijd hier terecht. Bovendien is het de plek waar je met andere dorpsbewoners een praatje kunt maken”, zegt hij.

Zijn dochter Marga Zijlstra (51) stelt de eigen dorpsbewoners verantwoordelijk voor het wegvallen van de supermarkt. ,,Als de familie Brands vertrokken is, hoop ik dat dit supermarktpand het eerste jaar leeg blijft staan”, aldus Marga Zijlstra. ,,Pas dan zal het dorp beseffen hoe belangrijk zo’n winkel is.”

Nu nog rendabel

Eigenaar Brands laat weten dat de dorpssupermarkt op dit moment nog rendabel is. De winkelfilialen van Attent vallen onder supermarktketen Spar. Die besloot twee jaar geleden om te stoppen met Attent. Om van Attent in Oldehove een Spar te maken, moet fors worden geïnvesteerd. Die investering is volgens Brands in het huidige winkelpand niet verantwoord.

Klanten ontdaan

De sluiting is – merkt hij – al dagen het gesprek van de dag in Oldehove. ,,Sommige dorpsbewoners zijn helemaal ontdaan. Die zijn van dit nieuws zo van slag, dat we bij de kassa onze eigen klanten moeten opvangen.”

Verswinkel?

Voordat de familie Brands de exploitatie van de winkel op zich nam, werd de zaak gerund door de familie Riepma. Oud-supermarkteigenaar Allert Riepma (73) woont nog steeds boven de winkel. Hij is ook nog altijd de eigenaar van het pand en is niet van plan zich zonder slag of stoot bij de sluiting neer te leggen. Hij zegt: ,,Al langer zag ik dit aankomen. Daarom ben ik op dit moment in gesprek met een aantal gegadigden. Liefst zou ik zien dat er een soort verswinkel in komt. Wat in Noordhorn kan, moet in Oldehove toch ook kunnen?”

Voorbarig

Riepma onderkent dat een verswinkel een minder groot assortiment heeft dan een supermarkt. ,,Maar de suggestie die nu is gewekt dat de laatste winkel in Oldehove stopt, is te voorbarig”, meent hij. Op de vraag of de gemeente Zuidhorn wellicht iets had kunnen doen, zegt hij: ,,Tien jaar geleden lag er plan voor nieuwbouw van de supermarkt. Die had moeten verrijzen op de plek van een aantal bejaardenwoningen bij de vrijgemaakte kerk. Dat plan is afgeketst omdat er geen geld was voor mijn uitkoop. En dit pand is mijn oudedagvoorziening. Als de gemeente toen de portemonnee had getrokken, hadden we hier nu nog een bloeiende supermarkt.”

menu