‘Opstappen fractie SP Het Hogeland is laffe actie’

Raadslid Linda Visser zegde haar lidmaatschap van de SP op en gaat in Het Hogeland verder als Fractie Visser.

De SP Groningen noemt het een ‘laffe actie’ dat de SP-fractie van Het Hogeland het bijltje er bij neer gooit. ,,Dat ze aan zetelroof doen is helemaal verschrikkelijk’’, zegt Angelique Schoonewille regiovertegenwoordiger van de SP.

Vorige week hoorde Schoonewille dat er onenigheid was bij de SP in Het Hogeland. ,,We zouden zaterdag praten over de opvolging van raadslid Sandra Herkströter. Pas laat hoorden we dat er conflicten waren en daar zouden we het ook over hebben. Maar vrijdagavond liet de fractie en het bestuur weten dat ze opstapten. Het gesprek is niet geweest’’, zegt Schoonewille.

Bijltje er bij neer gooien

Ze verwijt de fractie en het bestuur niet naar oplossingen te zoeken en de stekker er uit te trekken. ,,Je bent volwassen, vecht samen voor hetzelfde en moet er onderling uitkomen maar zij gooien het bijltje erbij neer. Dat is laf en de zetel meenemen is helemaal een politieke doodzonde.’’

Kritiek

De SP-fractie van Het Hogeland stapte vorige week op. Naar eigen zeggen omdat ze werden bekritiseerd door leden die graag een meer activistische houding van de fractie zouden zien. Deze zou te bestuurlijk functioneren. Het vijfkoppig bestuur steunde de fractieleden en stapte ook op.

De fractie van de SP bestaat uit twee leden: Sandra Herkströter en Linda Visser. Herkströter, oud-wethouder van voormalig gemeente Eemsmond, liet weten klaar te zijn met het politieke klimaat in Het Hogeland. Volgens haar regelen coalitiepartijen onderling teveel waardoor er geen debat meer plaats vindt. Linda Visser neemt haar SP-zetel mee en gaat verder onder de naam Fractie Visser.

Bestuur en fractie zit dicht op elkaar

Wat er precies bij de SP in Het Hogeland aan de hand is, zegt Schoonewille niet te weten. ,,We hebben immers niet met elkaar gesproken. Wel weet ik dat er critici zijn die vinden dat het bestuur en de fractie te dicht op elkaar zitten en dat de partij beter zichtbaar moeten zijn.’’

De SP gaat op zoek naar een opvolger voor Herkströter. Ze zijn in gesprek met Joop Bergman uit Zandeweer. ,,Hij moet in Het Hogeland in een eenmansfractie zitten. Dat is pittig.’’ Ook moet er een nieuw bestuur komen. Daarvoor zijn volgens Schoonewille wel mensen te vinden. De SP heeft in het Hogeland rond de tachtig leden.

menu