‘Patroon in ziektes asieldorp Ter Apel’

De gezondheidsklachten van personeel op het asielcomplex in Ter Apel vertonen zoveel overeenkomsten dat er iets aan de hand moet zijn op de locatie.

,,Er zit een patroon in de fysieke klachten. En de signalen die mensen afgeven vertonen veel overeenkomsten’’, zegt voorzitter Joop Atsma van de commissie die het hoge ziekteverzuim op de COA-vestiging onderzoekt.

Oorzaak of oorzaken nog onbekend

Over de eventuele oorzaak of oorzaken kan hij nog niets zeggen. De commissie heeft de meeste resultaten van nieuwe onderzoeken naar bodem, lucht, grond- en drinkwater, gebouwen en gewassen net binnen. ,,We gaan nu aan de slag met de interpretatie daarvan’’, aldus Atsma. Hij verwacht dat uiterlijk in maart de eindrapportage klaar is. ,,Het is dus nog even afwachten of wij in staat zijn te achterhalen wat de klachten veroorzaakt.’’

‘Iets klopt niet in Ter Apel’

Toch staat voor hem nu al vast dat er iets niet klopt in het asieldorp in Ter Apel, op basis van de tientallen gesprekken die het afgelopen half jaar met betrokkenen zijn gevoerd. ,,Van de mensen die wij hebben gesproken vertoont een op de drie dezelfde fysieke klachten. Een groot aantal heeft ook nergens last van. Iedereen reageert weer anders op de omgeving. Maar ons is wel helder dat er iets aan de hand is.’’

Het ziekteverzuim onder COA-personeel en vaste krachten als beveiligers en schoonmakers liep vorig jaar op tot boven de twintig procent.

Personeel denkt te zijn vergiftigd

Het voormalige NAVO-terrein in Ter Apel, waar sinds 1996 asielzoekers worden opgevangen, kent een rijke geschiedenis van vervuiling. Zieke medewerkers vrezen dat zij zijn vergiftigd op het complex, waar de afgelopen jaren voor ruim 85 miljoen euro nieuwbouw is gepleegd. Bij heiwerk kwam volgens hen een chemische lucht uit de bodem.

Hardnekkige geruchten: Avebe, Phillips en Gero hebben afval gestort

De commissie heeft onder andere bij Avebe, Phillips en Gero vragen neergelegd over eventuele dumpingen van (chemisch) afval in het verleden. Voor de vestiging van de militaire basis in 1984 werden sloten in de toenmalige landbouwpercelen gebruikt als illegale stortplaats.

Er circuleren hardnekkige geruchten over stortingen door genoemde bedrijven. ,,Het probleem is dat het zo lang geleden is’’, aldus Atsma. Volgens hem stellen de bedrijven zich coöperatief op. ,,We ervaren geen tegenwerking. Dat kan ook niemand zich permitteren.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.