‘Platteland’ bij aanpak zuidelijke ringweg toch in spits naar UMCG

Patiënten uit de regio moeten toch vroeg uit de veren voor een afspraak bij het UMCG. Het idee om ‘plattelanders’ vanwege verkeersdrukte consequent na de ochtendspits in het ziekenhuis te ontvangen, is van de baan.

Het leek zo mooi. Om tijdens de aanpak van de zuidelijke ringweg de verkeersdrukte in en rond de stad Groningen tijdens de spits niet onnodig op te voeren, is onderzoek gedaan naar spreiding van ziekenhuisbezoek. De vraag was of Stadjers in de vroege ochtenduren zouden kunnen komen, waarna de Ommelanders in de daluren voor onderzoek of controle naar het ziekenhuis gaan.

Buiten de spits

,,Het is een creatief idee. Je zou er veel verkeersdrukte mee kunnen voorkomen, maar de uitvoering is te complex’’, zegt UMCG-woordvoerder Joost Wessels. ,,Patiënten hebben vaak meerdere onderzoeken en afspraken op één dag. Het lukt niet om die voor mensen uit de regio allemaal buiten de spits te plannen. We hebben gekeken of we het op postcode kunnen doen. Uit intern onderzoek blijkt dat we in tijdnood komen. We zouden voor te veel patiënten onderzoeken en contacten met artsen moeten uitsmeren over meerdere dagen.’’

Informatiemarkt

Dat laatste is in veel gevallen onwenselijk. ,,Omdat er een medische noodzaak kan zijn om meerdere afspraken op dezelfde dag te verkiezen boven later terugkomen.’’ Volgens Wessels zullen patiënten en bezoekers wel worden voorbereid op mogelijke vertragingen door de aanpak van de zuidelijke ringweg. ,,Er komt een informatiemarkt. Als er werkzaamheden zijn delen we flyers uit. Uiteraard sturen we als dat mogelijk is aan op afspraken buiten de spits. We kunnen er alleen geen regel van maken.’’

Tegenvaller

Dat het UMCG in de spits geen voorrang geeft aan patiënten uit de stad, is een tegenvaller voor de organisatie Groningen Bereikbaar. Die zoekt naar slimme manieren om straks filevorming en het dichtslibben van de stad Groningen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo wordt scholieren de mogelijkheid geboden om na de spits gratis te reizen.

Campagne

Ook bedrijven vragen zich af hoe ze hun medewerkers tijdig op het werk kunnen krijgen. In het onderwijs wordt gepraat over ‘anders roosteren’. Behalve promotie van de e-bike wordt ook het openbaar vervoer in de spits met meer inzet, P +R plaatsen, busbanen. Er loopt een campagne om drie weken gratis gebruik te maken van het OV.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.