‘Poppenkast’ in begrotingsdebat wekt woede oppositie Groningen

Ondanks 40 miljoen aan bezuinigingen vond de gemeenteraad van Groningen woensdag toch nog ruimte voor extra investeringen. Foto: Archief ANP

Met een greep in een onvermoed reservepotje, onder meer voor energietransitie en de bestrijding van ‘energie-armoede’ , joegen de Groningse collegepartijen gisteravond de oppositie in de gordijnen.

Vooraf lanceerden vijf oppositiepartijen een eigen tegenbegroting. Zij kregen echter onvoldoende steun voor hun voorstellen om de sport en groen- en wegenonderhoud te ontzien en in plaats daarvan dieper te snijden in het aantal wethoudersposten. het kunstbudget en de revitalisering van het stadhuis.

Coalitiepartijen vind ruimte voor extra wensen

Daarentegen vonden coalitiepartijen ondanks 40 miljoen aan bezuinigingen in de begroting voor 2020 nog wel ruimte voor extra investeringen. Onder meer voor het voorstel om de deels uitgestelde plannen voor een ‘transitie’ van de wijken en dorpen toch door te zetten.

Daarvoor willen PvdA en GroenLinks, gesteund door SP en de Partij voor de Dieren, meer geld vragen voor terrassen en ander commercieel gebruik van de openbare ruimte. Het college had bij de begrotingsonderhandeling juist besloten af te zien de voorgenomen verhoging van deze precariobelasting.

Greep uit reservepot overvalt oppositie

Nog meer lucht had met name GroenLinks gevonden in de zogeheten Algemene Egalisatie Reserve. Dit potje is volgens financieel fractiespecialist Jasper Been af te romen zonder schade voor het ‘weerstandsvermogen’, de reserve die de gemeente achter de hand moet houden om tegenvallers op te vangen.

Het leidde tot een regen van royaal aangenomen amendementen: 240.00 euro extra voor natuur- en duurzaamheidseducatie voor basisscholieren, 180.000 euro voor een jaar uitstel van de veldhuurkorting voor sportclubs, 140.000 euro voor hulp aan huishoudens die hun energienota niet kunnen betalen, 120.000 voor minimabeleid, een ton voor vernieuwing van dorps- en buurthuizen en 40 mille voor behoud van de stads-schaapskudde,

‘In welk theater ben in beland?’

Dat wekte woede en frustratie bij de oppositie, die pas gisteren met alle coalitiewensen werd verrast zonder verder overleg. ,,Dit heeft niks meer te maken met het aanboren van onbenutte belastingcapaciteit’’, reageerde René Bolle (CDA), initiatiefnemer van de tegenbegroting. ,,In welk theater ben ik beland?’’, vroeg VVD-fractieleider Ietje Jacobs zich af. Amrut Sijbolts (Stadspartij) fulmineerde over een ,,diarree aan amendementen’’ en ‘poppenkast’ van college en coalitiepartijen.

SP-leider Jimmy Dijk besloot spontaan ook tot een greep in de reservepot. Hij herzag tijdens het debat een motie waarin hij vroeg om Groningers in armoe al na één in plaats van vijf jaar inkomenstoeslag te geven. ,,Hoeveel geld zal ik daarvoor vragen?’’, vroeg hij de coalitiepartijen schamper. ,,Een half miljoen, één, twee?’’ Het werd 5 ton, en de motie haalde het niet.

De begroting als geheel werd - zoals verwacht - met een meerderheid van stemmen van de coalitiepartijen aangenomen,

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu