‘RUG betrekken bij vervuiling Ter Apel’

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) moet alle bodemonderzoeken op en rond het oude NAVO-complex in Ter Apel, nu deels asieldorp, gaan bestuderen.

Dat eist de Partij voor de Dieren vanmiddag in de statencommissie ruimte, natuur en leefbaarheid. In combinatie hiermee moet zieke werknemers van het COA en medewerkers als beveiligers en schoonmakers een onderzoek door Universitair ziekenhuis UMCG worden aangeboden.

,,Wij willen meer duidelijkheid over de vraag of er een verband is tussen vervuiling van het terrein en het hoge ziekteverzuim van personeel.’’, aldus PvdD-fractielid Ankie Voerman.

Geen gevaar

Provincie en COA stelden onlangs dat het hoge ziekteverzuim op het terrein niet veroorzaakt wordt door verontreiniging van de grond. In de bodem is onder andere sprake van ernstige vervuiling met barium. Er zou geen gevaar zijn voor de gezondheid zolang die vervuiling niet aan de oppervlakte komt.

Maar medewerkers en de PvdD zijn niet overtuigd. Volgens hen hebben teveel mensen onverklaarbare klachten: huidaandoeningen, bloedneuzen, neurologische klachten en hoge bloeddruk.

Voerman: ,,Wij willen dat de provincie de regie neemt in deze zaak.’’ De PvdD pleit ook voor een kankerconcentratie-onderzoek en voor periodiek onderzoek naar de kwaliteit van het drink- en grondwater van de locatie. ,,We willen zeker zijn dat de vervuiling niet uitlekt.’’

Morele plicht

De grootste fracties SP en PvdA in de provinciale staten willen ook dat tot op de bodem wordt uitgezocht wat er aan de hand is op en rond het vluchtelingendorp. ,,We nemen het hele verhaal en de grote ongerustheid serieus’’, aldus SP-woordvoerder Rikus Brader. ,,De vraag is wie het initiatief moet nemen voor welk onderzoek. Mocht dat niet de provincie blijken te zijn, dan heeft die wel de morele plicht om betrokken organisaties aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.’’

Voor de bijeenkomst hebben zich meerdere inspekers gemeld. Zo houdt een langdurig zieke COA-medewerkster haar verhaal, evenals een ex-beveiliger van Trigion. Beiden hebben ernstige reuma achtige klachten. Maar reuma hebben ze niet. Artsen hebben geen verklaring voor hun ziektebeeld. Beiden hebben jaren gewerkt op het terrein en vrezen dat ze zijn vergiftigd door de vervuilde ondergrond.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.