‘Reliek van een heilige uit Groningen, het is ongekend’

Een koopman uit Appingedam bracht het gebeente van de heilige Hatebrand van Holwierde naar Antwerpen. Zaterdag kwam een stukje als relikwie terug naar Groningen.

Zijn leven lang zocht Edze de Boer (91), oud schoolhoofd in Uithuizermeeden, naar een spoor van sint Hatebrand, die meer dan 800 jaar geleden het klooster Feldwerd bij Holwierde stichtte. Het gebeente van de heilige raakte zoek nadat de laatste nonnen van Feldwerd, toen het protestantisme kwam en middeleeuwse kloosters werden opgeheven, een koopman uit Appingedam vroegen om de botten van Hatebrand in veiligheid te brengen.

Gebeente

De koopman bracht het gebeente naar Antwerpen, waar het verspreid raakte. ,,In de zeventiende en achttiende eeuw werd Hatebrand als heilige en noodhelper op meerdere plaatsen in Vlaanderen vereerd’’, zegt mediaeviste dr Anneke Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen.’’ Officieel heilig verklaard werd Hatebrand nooit.

,,Hij werd vereerd als stichter van het klooster Feldwerd’’, weet Mulder, ,,en de nonnen wisten ook wel een wondertje aan hem toe te schrijven, maar veel stelde het niet voor.’’ De nonnen van Feldwerd waren, aldus Mulder, hooggeleerde, ontwikkelde vrouwen, die kunstzinnige getijdenboekjes maakten.

Fascinatie

De fascinatie voor Hatebrand en diens klooster ontstond bij De Boer toen hij als kind ‘op het klooster’ speelde. ,,Dat waren twee boerderijen, maar eenmaal op school leerde ik dat een klooster iets heel anders was.’’ De Boer publiceerde rond de eeuwwisseling een boek over Hatebrand en klooster Feldwerd.

In 2002 was De Boer in Kortijk-Dutsel. ,,Daar hadden ze inderdaad een relikwie van Hatebrand, maar die was zoekgeraakt. In maart van dit jaar kreeg ik bericht van het kerkbestuur dat het relikwie terecht was en dat men er mee naar Groningen wilde komen. Dat is toch fantastisch?!’’

Oprijlaan

De wierde van Feldwerd vormt één verhoogd terrein langs een oprijlaan met twee boerderijen, waar grote hopen kloostermoppen (stenen) en de dobbe (water) herinneren nog aan het vroegere klooster. Daar vond zaterdagmiddag een korte memorie van de stichter en zijn klooster plaats en las Edze de Boer uit het heiligenleven van Hatebrand.

De Boer, geboren in Holwierde-Katmis, zocht zijn hele leven naar de stichter van het klooster Feldwerd. Vinden deed hij niets, maar waar hij kwam liet hij zijn gegevens achter.

Belgische kerkbestuurders

En zo kon het gebeuren, noem het een klein wonder, dat twee Belgische kerkbestuurders afgelopen zaterdag een stukje van het gebeente van Hatebrand terugbrachten. ,,Dat ik dit nog mag meemaken’’, zegt De Boer. ,,Een reliek van een heilige uit Groningen; dat is gewoon ongekend.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.