‘Schade na trilling sneller vaststellen’

Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos pleit voor duidelijke spelregels en een meetnetwerk dat snel uitsluitsel biedt over schade na een beving.

,,Het ontbreken ervan is een gemis’’, stelt Theo Salet, projectdirecteur en eindverantwoordelijk voor het schade-onderzoek in het ‘buitengebied’ van de Groningse gasregio en Emmen. Eerder dit jaar liet zijn bureau weten dat in die streken geen sprake kon zijn van bevingsschade. Wittenveen+Bos kwam onder vuur te liggen bij inwoners en enkele andere deskundigen.

Direct langs

Salet staat nog steeds achter de wijze van onderzoek. Wel zegt hij dat er een erkende methode moet zijn om snel en adequaat te meten of gemelde schade te wijten is aan een bepaalde beving. Daar is in ieder geval een meer ontwikkelde SBR richtlijn voor nodig.

 ,,Dan heb je een norm waarbij wordt gekeken naar de constructiewijze van het bouwwerk en de aard, de sterkte en de frequentie van de trillingen. ,,Als iemand schade meldt, kun je aan de hand van de richtlijn zien of er een directe relatie is tussen de trilling en de geconstateerde scheur in de woning. Dan zeg je: we weten het en komen direct bij u langs’’, aldus Salet.

Heftige reacties

Witteveen+Bos is geschrokken van de heftige reacties na de mededeling dat bij alle 1600 en 111 schademeldingen in respectievelijk het Groningse buitengebied en Emmen geen sprake kon zijn van bevingsschade. Salet: ,,We hebben de context en de omstandigheden waaronder mensen in het gebied reageerden onderschat. We hebben naar eer en geweten modellen gebruikt en onderzoek gedaan. Het onderzoeksmateriaal is online gepubliceerd. We houden niets achter. Iedereen mag weten hoe we te werk zijn gegaan.’’

Na de bekendmaking bleven veel schademelders vertwijfeld achter. Met name in Woldendorp, waar veel woningen scheurvorming vertonen, heerst ongeloof. Salet: ,,We hebben mensen aangeboden individueel tekst en uitleg gegeven, maar als het dorp collectief met ons om tafel wil om de situatie in Woldendorp te bespreken, staan we daar open voor.’’

Andere aanpak

Volgens Sander Scheltens van Witteveen+Bos is in Zuidlaren gekozen voor een andere aanpak. Schademelders krijgen informatie over de staat van de woning. Ook als het om niet bevingsgerelateerde schade gaat, is het bureau bereid met eigenaren van gedachten te wisselen over hoe je die schade kan verhelpen. ,,Vaak gaat het om lichte en cosmetische schade. Dan kunnen we mensen geruststellen en ze verder helpen’’, zegt Scheltens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.