‘Short stay’ kamers geen duurzame oplossing kamertekort

Democratische Academie Groningen (DAG) uit kritiek op de aanpak van de kamercrisis door Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool en gemeente.

De kamers, die speciaal voor internationale studenten worden aangeboden op het nieuwe platform At Home in Groningen, zijn geen duurzame oplossing voor de kamerdruk in de stad, vindt fractievoorzitter van studentenbeweging DAG Jasper Been.

De eerste negentig kamers, die binnen één dag allemaal gereserveerd waren, worden verhuurd als ‘short stays’. Binnen deze constructie krijgen de huurders geen huurbescherming en kunnen zij geen aanspraak maken op het puntensysteem om de hoogte van de huur vast te stellen. Het gevolg: internationale studenten gaan gemiddeld 126 euro per maand meer betalen voor hun kamer dan Nederlandse studenten. Ook moeten de studenten 75 euro aan administratiekosten betalen.

Volgens de website zijn dit soort kosten vaak een andere benaming voor de bij wet verboden bemiddelingskosten. De universiteit gaat contact opnemen met de verhuurder om de administratiekosten terug te draaien, aldus Jorien Bakker van de RUG.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.