‘Sloop Wichersstraat niet te voorkomen’

Jonge bewoners van de Wichersstraat. Foto: Archief DvhN/Peter Wassing

De sloop van 32 woningen in H.L Wichersstraat in Groningen valt niet te voorkomen. Dat stelt verhuurder Lefier.

Deze week hield Jimmy Dijk van de SP een pleidooi om de woningen te renoveren in plaats van te slopen. Volgens Dijk is er een groot gebrek aan goedkope huurwoningen in de stad. De SP meende bovendien dat de huurders in de straat slecht geïnformeerd waren over de sloopplannen.

De verhuurder weerlegt die aantijging. De afbraak van de huizen is onafwendbaar. De woningen verkeren in een zeer matige staat. De ombouw van de zuidelijke ringweg zou forse overlast voor de bewoners met zich meebrengen.

Dijk geeft toe dat de woningen in slechte staat verkeren. ,,Lefier heeft lange tijd weinig onderhoud gepleegd. Daarnaast stelde Lefier eerder dat sloop van de woningen aan de West-Indische Kade niet te voorkomen was. Uit onderzoek van de Woonbond, op initiatief van huurders en de SP, bleken de woningen goed te renoveren, en is sloop ondertussen van de baan."

Anderhalf jaar voor een nieuwe woning

Lefier heeft diverse onderzoeken gedaan naar de technische staat van de woningen aan de H.L. Wichersstraat 1 tot en met 31a. In die onderzoeken is ook renovatie overwogen. Ook zijn alle bewoners thuis bezocht en zijn hun wensen op een rij gezet. In maart zijn de uitkomsten van de onderzoeken met alle bewoners gedeeld. Uiteindelijk werd besloten tot sloop van de woningen. De betreffende bewoners krijgen voorrang bij het vinden van een ander huis. Ze hebben anderhalf jaar de tijd om een nieuwe woning te vinden.

Dijk pleit ervoor dat er nieuwe sociale huurwoningen moeten worden gebouwd, om de woningen die worden gesloopt te vervangen. ,,Ik ben benieuwd wat Lefier van deze optie vindt. Tot nu toe hebben wij Lefier vooral over het slopen gehoord en niet over wat ze er in de toekomst willen bouwen. Het probleem van een tekort aan betaalbare huurwoningen is ook het probleem van Lefier."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen