‘Staatssecretaris Dijkhoff moet terug aan onderhandeltafel’

Esther van Dijken van de Winsumer PvdA wil staatssecretaris Klaas Dijkhoff (veiligheid en justitie) terug aan de onderhandeltafel over bed, bad en brood-voorzieningen. Van Dijken wenst een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Ja, ze is teleurgesteld. Na anderhalf jaar onderhandelen is het nog altijd niet gelukt een menswaardige oplossing te vinden voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die geen recht hebben op een status, maar niet direct terug kunnen naar eigen land. De onderhandelingen tussen gemeenten en de VVD-staatssecretaris Dijkhoff over bed, bad en brood, klapte vorige week maandag.

Urgent

Van Dijken laat het er niet bij zitten. Via een motie riep ze zaterdagmiddag op -tijdens de Leden Raad van de PvdA - tot een spoeddebat in de Tweede Kamer. En wel dinsdag. ,,Het is een urgente kwestie. Als een schip strandt, trek je het toch ook zo snel mogelijk weer vlot? ’’

Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) liet tijdens die Leden Raad weten het tijdens de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie behandeld wordt. Daarmee was de zaak voor andere PvdA-leden afgehandeld. De motie werd niet in stemming gebracht, omdat het doel - een spoeddebat in de Tweede Kamer - was behaald.

Mensen in de kou

Van Dijken vindt de opstelling van de staatssecretaris onbegrijpelijk: ,,Door de stekker eruit te trekken zet hij gebruikers van de bed, bad, broodvoorziening in de kou. We hebben het hier over de meest basale behoeften voor mensen. Voedsel, onderdak, kleding. Ik wil de staatssecretaris terug aan de onderhandeltafel.’’ Volgens haar is de kans groot dat, wanneer mensen op straat worden gezet, ze in de illegaliteit verdwijnen, met mensenhandel en uitbuiting tot gevolg.

Financiële klap voor gemeente

Volgens Van Dijken zet Dijkhoff ook de gemeenten voor het blok. Groningen heeft - nadat duidelijk werd dat het Rijk niet meer zou betalen voor de opvang - besloten zelf de portemonnee te trekken. De voorziening kost 2,5 miljoen per jaar. Ze wil dat de financiering vanuit het Rijk doorloopt zolang er geen akkoord is.

In de gemeente Groningen worden circa 200 uitgeprocedeerden opgevangen, het merendeel in het voormalige F1-hotel aan de Helsinkiweg. De asielaanvraag van de vluchtelingen die onderdak krijgen in het voormalige Formule 1-hotel is afgewezen, daarom kunnen zij niet terecht in een azc. Velen leggen zich niet neer bij de afwijzing en gaan verder met procederen. Een deel is uitgeprocedeerd en bezig terug te keren. Sommigen kunnen niet terug, omdat het land van herkomst ze niet meer op wil nemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.