‘Te weinig kroegen voor homo’s in Groningen’

Drie jaar geleden sloot de ene na de andere homoclub. Vorige maand opende een nieuwe: Effe Anders. Lang niet genoeg, vindt Jantine Doornbos van COC Groningen.

Volgens voorzitter Doornbos blijft er in Groningen niets over voor de lesbische-, homo-, bi- en transgendergemeenschap (LHBT). ,,Alles sluit. Effe Anders is een uitzondering.’’

Het aantal horecazaken voor homo’s in de stad is sterk gekrompen. Aan het begin van de jaren negentig moest club The Duke het ontgelden en in 2005 verdween The Mac. In 2013 viel het doek voor El Rubio, Decadent en de Golden Arm. Homo-ontmoetingsplek Het Pakhuisje gaat in juni dicht. Dan zijn er nog drie officiële gaybars over: De Kast, De Rits en de nieuwste toevoeging Effe Anders.

,,Wij willen net zo gemakkelijk als hetero’s op stap kunnen. Maar als ik mijn vriendin zoen in de Poelestraat dan wordt er nog steeds raar opgekeken. Zulke locaties als De Kast en De Rits zijn nodig om jezelf te kunnen zijn’’, legt Doornbos uit. Ze verwijst hiermee naar de recente mishandeling van twee lesbiennes in de binnenstad.

Doornbos hoopt dat de gemeente subsidie wil verlenen aan de homobarren die met moeite overeind blijven, zodat deze niet ook verdwijnen. ,,Er is gewoon nog heel veel behoefte aan dit soort kroegen.’’ Ook jongeren die net uit de kast komen hebben volgens haar baat bij zo’n veilige omgeving. ,,Je ziet dat zij door datingapps als Grinder en Tinder geen idee hebben hoe het er in het echt met daten aan toe gaat. Op dit soort locaties kunnen ze het op een veilige manier ontdekken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.