‘Ter Apel mag niet dupe worden van lastige asielzoekers’

Het mag niet zo zijn dat het dorp Ter Apel last krijgt van vluchtelingen die wegens overlast tijdelijk uit het asielcentrum zijn gezet.

Dat zegt wethouder en loco-burgemeester Giny Luth van de gemeente Vlagtwedde.

Zij reageert daarmee op het feit dat deze week acht Albanezen enige tijd de toegang tot het asielcentrum is ontzegd omdat zij zich in dat centrum hadden misdragen. De Albanezen belandden zo in het dorp. ,,En daar hebben ze ook overlast veroorzaakt’’, zegt Harry Siemers van het Burger Preventie Team (BPT) Ter Apel. Dat bestaat uit vrijwilligers die ‘extra ogen en oren’ voor de politie zijn.

Volgens Siemers pleegden de Albanezen onder meer een winkeldiefstal. ,,Het mag niet zo zijn dat mensen die niet in het asielcentrum mogen komen, in het dorp gaan rondzwerven en daar overlast veroorzaken.’’

Dat vindt Luth ook. ,,Ik begrijp dat het COA bepaalde beleidsregels heeft maar Ter Apel mag daar niet de dupe van worden. Er moeten ook andere manieren zijn om lastige asielzoekers te straffen. We hebben over deze kwestie al contact met het COA gehad.’’

Woordvoerster Jacqueline Engbers van het COA bevestigt dat de Albanezen een tijdje niet in het asielcentrum mochten komen. ,,Dat is een maatregel die we alleen in het uiterste geval nemen.’’ Het is volgens haar enkele keren eerder gebeurd dat asielzoekers een korte tijd niet op het asielcentrum mochten komen. Toen zijn geen signalen gekomen van overlast.

Volgens Engbers geldt de ontzegging tot het asielcentrum altijd voor een korte periode en is die voor de Albanezen al lang verstreken. ,,Normaal kijken we dan of we zulke vluchtelingen bijvoorbeeld naar een andere locatie over kunnen plaatsen.’’ In dit geval hoeft dat niet. De Albanezen zijn met de noorderzon vertrokken.

menu