‘Tracé nieuwe hoogspanningsmasten is achterhaald en schadelijk’

Veertien bewoners- en maatschappelijke organisaties uit Groningen willen met minister Henk Kamp praten over een ander tracé voor de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en de stad Groningen.

Ze vinden de door Kamp aangewezen route ‘volkomen achterhaald en zeer schadelijk voor landschap, natuur, cultuurhistorische waarden en leefbaarheid’.

In de provincie Groningen moet een nieuwe 380 kilovolt hoogspanningsverbinding komen door de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales en windparken. ,,Bij de ontwikkeling van het plan in 2008 is bedacht die verbinding zo veel mogelijk naast de bestaande masten te plaatsen om zo een extra doorsnijding van het landschap te voorkomen’’, laat de Natuur en Milieufederatie Groningen, een van de veertien partijen, woensdag weten.

De organisaties wijzen er op dat inmiddels duidelijk is dat de oude verbinding wordt gesloopt als de nieuwe gereed is. Daarmee ontstaat volgens hen ruimte om naar de best mogelijke route te zoeken. ,,Dat is zeker niet het huidige tracé. Dat gaat dwars door kwetsbare wierdenlandschap, nationaal landschap Middag Humsterland, langs eeuwenoude gebouwen en door gebieden van belang voor trek- en weidevogels.’’

Volgens de Milieufederatie is het de bedoeling dat een dubbele rij massieve masten worden geplaatst van enkele meters breed en tot wel zestig meter hoog. Ze vrezen dat een groot hekwerk ontstaat. ,,Het tracé kan en moet beter. Het gaat om een grote ingreep in het gebied waar meerdere generaties mee moeten leven.’’

Tot de groep van bewoners en organisaties behoren behalve de Milieufederatie Groningen horen onder meer ook Het Groninger Landschap, Natuurmonumenten, bewoners werkgroep Westerdijkshorn en de Vereniging van Dorpsbelnagen Sauwerd/Wetsinge.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.