‘Variant X1 pakt voor de meeste bewoners rond N33 het best uit’

Siert van der Laan

Inwoners van Tjuchem hebben goede hoop dat hun ideeën over de N33 hoge ogen gooien, nu de provincie die zo serieus neemt.

Dat bleek dinsdagavond op een tussentijdse bewonersavond in Siddeburen. Provincie en Rijkswaterstaat maakten daar bekend dat bij de Verkenning van de verdubbeling van de N33 Midden (Zuidbroek-Appingedam) vijf varianten een serieuze rol spelen.

Behalve de drie oorspronkelijke varianten blijven de alternatieven X1 van de werkgroep N33 Tjuchem en X2 van landbouwers uit het gebied tussen Tjuchem en Appingedam binnen de begroting van 100 miljoen euro.

Werkgroep N33 Tjuchem

Siert van der Laan (41) uit Tjuchem (foto) heeft goede hoop dat de variant van de Werkgroep N33 uit het dorp het haalt. ,,We hebben lang gewerkt aan het fietspad tussen Tjuchem en Meedhuizen. Dat is er uiteindelijk gekomen. Het is weliswaar maar 1,5 meter breed. Maar we hebben nu wel het gevoel: als dat lukt, kan dit ook.’’

Aan de voorbereidingen ligt dat niet. ,,De werkgroep is begonnen omdat een van de varianten een enorme impact op het dorp zou hebben. We werken nog steeds onder dezelfde naam, maar trekken ondertussen al lang met Steendam en andere dorpen, buurtschappen en bewoners uit het gebied op. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, maar samen hebben wij een gulden middenweg bedacht die voor de meesten het beste uitpakt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen