‘Veendammer Wind’, opera aan de Langeleegte volgend jaar in Veendammer stadion

Producer Jaap Alkema onthult de naam van de opera aan de Langeleegte in Veendam, die voor volgend jaar op stapel staat: ‘Veendammer Wind’.

,,Er gaat een frisse wind waaien over de Langeleegte’’, zegt Alkema. Het  legendarische stadion is momenteel onderhevig aan een renovatie die het geschikt moet maken voor de wedstrijden van de hoofdmacht van Veendam 1894.

Commentaar: Locatietheater
Lees verder

Er liggen hier echter zo veel herinneringen aan de profperiode van het voetbal in de Parkstad, dat de aanleiding was om het initiatief voor de opera te nemen.

De Zwarte Panter

Het idee kwam van oud-sportjournalist Dick Heuvelman. Hij belde Alkema, die zelf als klein jongetje met zijn vader de Langeleegte bezocht om daar naar keeper Frans de Munck, de ‘Zwarte Panter’, te kijken.

 Bovendien woonde hij in Foxhol en daar kwam ‘Rooie’ Jan Blijham vandaan.,,Hier gebeurde zo veel, ook wat niet door de beugel kon. Zo veel drama. En dit gaan we doen als eerbetoon aan iedereen in Oost-Groningen."

Voetbalopera over SC Veendam in de maak
Lees verder

,,Voetbal wordt het uitgangspunt en verder maken we er echt een cultureel project van. Feit en fictie gaan door elkaar lopen. Het wordt geen klassieke opera, maar een volksopera. Daar zullen liedjes als ‘Van Veendam noar Olle Pekel’ en ‘Aan de Langeleegte’ zeker langskomen.’’

Vijf uitvoeringen

Er worden vijf uitvoeringen gegeven: 28, 29 en 30 juni 2019 en op 4 en 5 juli 2019. De kaartverkoop start op 28 juni van dat jaar. Alkema verwacht in totaal 10.000 bezoekers.

Het libretto komt van journalist en columnist Herman Sandman en schrijver Jo Willems, de produktie en zakelijke leiding zijn in handen van Jaap Alkema en Geert Oude Weernink.

De ingang van het stadion in Veendam. Foto: Archief DvhN

Harm-Ydo Hilberdink is artistiek leider, Lubertus Leutscher neemt de muzikale leiding voor zijn rekening. Het libretto komt van Jo Willems, de composities van Remko Wind, terwijl de vormgeving door Janco van Barneveld verzorgd wordt.

Stichting Productiefonds Amateurkunst Menterwolde-Pekela-Veendam doet de organisatie. Medewerking wordt muzikaal verleend door het Veenkoloniaal Symfonieorkest, een popcombo en een zangkoor.

Langeleegte als campus

Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Veendam. Wethouder Henk-Jan Schmaal: ,,Het valt samen met de opening van het sportgedeelte van de nieuwe campus, de jeugd wordt er als amateurspeler of figurant bij betrokken. Dat spreekt ons aan.’’

De vijf hoofdrolspelers zullen professionals zijn. Jaap Alkema: ,,In juni gaan we daar de casting voor doen. En er komt een randprogramma met sport, cultuur, jongeren. Maar daar hebben we financiering nog niet van rond, daar gaan we nu aan werken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.