‘Verbod op beregenen is oneerlijk’

Er is sprake van rechtsongelijkhheid onder boeren in de provincie Groningen. Dat stelt de lokale partij VZ2000 die actief is in de gemeente Grootegast.

Fractievoorzitter Ytsen van der Velde (foto) van die partij neemt het nadrukkelijk op voor de boeren in het westelijk deel van de gemeente Grootegast. Zij vallen onder wetterskip Fryslân. Vanwege de aanhoudende droogte stelde dit waterschap onlangs een beregeningsverbod in voor grasland in het eigen werkgebied. Van der Velde vindt het merkwaardig dat waterschap Noorderzijlvest hiertoe geen noodzaak ziet.

‘Overtrokken maatregel’

Volgens de VZ2000-voorman drukt de beperkende maatregel zwaar op boeren in onder meer Opende, Kornhorn en Doezum. ,,Zij worden in hun economisch belang (voederwinning dieren) aangetast.’’ In schriftelijke vragen roept hij B en W van Grootegast op om pogingen te doen wetterskip Fryslân ertoe te bewegen het beregeningsverbod in te trekken.

Van der Velde noemt de maatregel overtrokken: ,,In het IJsselmeer als bron waaruit zowel Wetterskip Fryslan als Noorderzijl putten, is nog volop water.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.