Verkeersovertreders in Noord-Nederland nauwelijks beboet? Dat blijkt helemaal niet te kloppen

Een politiecontrole. Beeld is ter illustratie. Foto: GinoPress

In Noord-Nederland zouden tot wel 80 procent minder boetes uitgedeeld worden. Dat blijkt niet te kloppen. De instantie die dit onderzocht baseerde zich op onvolledige cijfers.

geeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) toe fouten te hebben gemaakt. De SWOV concludeerde in december vorig jaar dat de politie in Noord-Nederland steeds minder goed controleerde.

Het wetenschappelijke instituut zag de afname van het aantal bekeuringen in het Noorden, van soms wel 80 procent als, „een duidelijke aanwijzing voor een vermindering van het algemene niveau van de verkeershandhaving”. Landelijk bleef het aantal boetes in diezelfde periode min of meer gelijk.

Die conclusies in het onderzoek, op basis waarvan de noordelijke provincies hun beleid maken, blijken fout. Het wetenschappelijke instituut baseert haar analyse op onvolledige cijfers. In het overzicht met boetes van 2011 tot en met 2017 ontbreken vanaf 2015 de bekeuringen via de digitale flitspalen. Deze zijn verhoudingsgewijs verantwoordelijk voor de meeste bekeuringen.

De W in SWOV

„We generen ons natuurlijk”, zegt SWOV-woordvoerder Patrick Rugebregt. In het rapport verwijzen de onderzoekers als belangrijkste verklaring voor de afname van het aantal bekeuring expliciet naar het verdwijnen van veel flitspalen. „Zo’n fout is vervelend en pijnlijk”, zegt SWOV-onderzoeker Rob Eenink.

Arjan van der Zwaag van de provincie Groningen, één van de drie opdrachtgevers, is verbaasd. „Van zo’n gerenommeerd instituut als het SWOV verwacht je zulke fouten niet.” Sipke van der Meulen van de Provincie Fryslân zegt altijd „veel waarde te hechten aan de W in SWOV”. Hij wijst erop dat het onderzoek ook al eerder gerectificeerd werd.

Kort voor publicatie in december vorig jaar lichtten provincies de politie in met de volgens hen „schokkende cijfers”, vertelt Van der Zwaag. Een formeel overleg volgt later dit jaar. „Er ligt nu nieuwe informatie op tafel. Dat zal een ander soort gesprek worden”, aldus van der Zwaag. In Friesland en Drenthe nam het aantal boetes waarbij een agent aanwezig was zelfs toe.

Andere conclusies

De SWOV zegt conclusies aan te zullen passen en delen van het onderzoek te herschrijven. Wie de juiste cijfers neemt, ziet een veel kleinere daling tussen 2015 en 2017. In Groningen slechts 3,4 procent. In de recente geschiedenis verdwenen daar volgens Van der Zwaag vijf flitspalen. In Drenthe daalde het aantal prenten met zo’n 17 procent. Daar zijn van de 63 flitspalen in 2007 nog 12 over.

In Friesland daalde het aantal uitgedeelde boetes tussen 2014 en 2017 met 57 procent. Veel flitspalen, van 36 naar 3, verdwenen na herstructurering van wegen, zoals bij de aanleg van de Sintrale As. Hierdoor voldeden sommige locaties niet meer.

menu