‘Vetprof' begint in UMCG

‘Vetprof' begint in UMCG

Een van de wetenschappers die Nederland van de transvetten afhielp, is in het UMCG begonnen als professor. Om het Noorden eindelijk eens gezonder te laten eten.

Een van de wetenschappers die Nederland van de transvetten afhielp, is in het UMCG begonnen als professor. Om het Noorden eindelijk eens gezonder te laten eten.

De Wageningse hoogleraar Daan Kromhout was jarenlang samen met professor Martijn Katan van de Vrije Universiteit dé voedingsexpert van Nederland. Onder hun leiding werd tussen 1990 en 2000 wetenschappelijk aangetoond dat transvetten ongezond zijn. Na hun onderzoeken begonnen de voedselbedrijven die transvetten uit het voedsel te halen. ,,In 1960 zat er nog 20 gram transvetten in de gemiddelde dagelijkse voeding van de Nederlander. Nu is dat nog maar 2 gram'', legt Kromhout uit.

Het aantal hartinfarcten en beroertes is fors gedaald. Hart- en vaatziekten zijn niet meer de belangrijkste doodsoorzaak. Kromhout en Katan toonden aan dat verzadigd vet ongezonder is dan onverzadigde vetten in bijvoorbeeld plantaardige olie en zachte margarine.

,,Ik werd enthousiast over de plannen van het UMCG voor Healthy Ageing en het grote bevolkingsonderzoek LifeLines'', verklaart hij. ,,Er valt in deze regio nog veel te doen op mijn terrein.''

Gezondheid & Co

menu