‘Voedselbanken eerlijker bedelen’

Voedselbanken in Noord-Nederland willen meer samenwerken om producten evenrediger over de regio’s te verdelen.

Nu heeft de ene voedselbank soms een overschot aan producten, de ander een tekort. Daardoor kunnen niet altijd volwaardige pakketten voor gezinnen worden samengesteld. ,,We willen daarom producten meer naar elkaar toeschuiven’’, zegt Ulfert Molenhuis van de Voedselbank in de stad Groningen.

Meer naar het westen en midden

De afspraken over uitwisseling volgen na klachten van voedselbanken dat ze te weinig producten krijgen. Ze wijten dat aan de onrechtvaardige landelijke verdeling, waarbij producten in het westen en midden van het land blijven hangen en niet naar het noorden gaan.

Dat er meer goederen in het westen en midden van het land blijven hangen, komt omdat daar meer voeding producerende bedrijven zijn, zegt Molenhuis. Denk aan bedrijven als Unilever (voedingsmiddelen, dagelijkse verzorging), groente- en fruittelers en aan verwerkers als Hak. ,,Als die overschotten hebben leveren ze eerst aan voedselbanken in hun regio. Alleen heel grote overschotten komen ook hiernaartoe.’’

De landelijke voedselbank heeft een nieuw registratiesysteem om te meten hoeveel producten waar naartoe gaan. Ze wil alles verdelen op basis van het aantal gezinnen per voedselbank, zegt Pien de Ruig. Ongelijke verdelingen over het land moeten daarmee worden voorkomen.

Maar er is nog een reden waarom de ene voedselbank over meer spullen kan beschikken dan de ander. Elke bank krijgt zo’n 30 procent van wat ze uitgeeft landelijk aangeleverd, zegt Harrie Timmerman van de Voedselbank Noord-Oost Nederland in Schoonebeek. Zeventig procent moeten ze zelf bijeen scharrelen. Dat doen de voedselbanken onder meer via supermarkten, kerken en tal van inzamelingsacties. Maar in een gebied met veel supermarkten en bakkers (zoals de stad Groningen) is dat makkelijker te doen, dan in een regio met een schaars aanbod aan supermarkten. Ook zijn de mensen van de ene voedselbank veel actiever dan de ander.

Eigen actie

RTV Drenthe houdt dit jaar weer een grote inzamelingsactie voor de Drentse voedselbanken. De regionale omroepen in Groningen en Friesland zijn er vanwege bezuinigingen mee gestopt. Een aderlating, zegt Molenhuis. ,,Het was in Groningen goed voor vier maanden uitgifte van houdbare levensmiddelen.’’ Ze houden daarom zelf drie dagen voor kerst een eigen grote actie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.