‘We willen alsnog het maximale uit het WK halen’

Nederland doet niet mee aan het Wereldkampioenschap voetbal en toch organiseren sommige Groningse cafés WK-evenementen. Restaurant Block & Barrels is er zo eentje. Eigenaar Boudewijn Brink: „We hebben een tribune van 325 bierkratten gebouwd.”

Vertel, wat voor evenement hebben jullie georganiseerd?

„Wij gaan elke wedstrijd van het WK uitzenden. Als het weer het toelaat doen we dat buiten en anders verhuizen we naar binnen. Op die manier willen we het maximale uit het WK halen.”

Maar Nederland doet niet eens mee!

„Nee, daarom juist! Het is heel jammer voor de horeca dat Nederland niet meedoet. Wij zijn zelf groot voetballiefhebbers en we baalden dat we niet het maximale voetbalgevoel eruit kunnen halen. Toen bedachten we: hé, er zijn alsnog mooie wedstrijden te zien. Waarom doen we daar niet iets mee?”

Hoe zijn jullie precies op dit idee gekomen?

„Ons restaurant heeft best wel een internationaal karakter. Ik ben samen met de broers Mark en Dave Pretorius de eigenaar van het eethuis en zij zijn allebei Zuid-Afrikaans. Bovendien komen hier veel expats uit alle hoeken van de wereld. Nu vinden we zelf dat we het mooiste dakterras van Groningen hebben, dus hebben we daar een groot scherm geplaatst met een tribune bestaande uit bierkratten.”

Waar komen al die bierkratten vandaan?

„Dat is helemaal geen spannend verhaal. Die 325 kratten hebben we gewoon besteld. Ik heb geen idee hoeveel mensen er precies op kunnen zitten. Maar volgens mij een heleboel want dat ding is heel groot. Het is ook veilig om er op te zitten. Ze zitten goed aan elkaar vast.”

Jullie dakterras is toch buiten? Wat doen jullie als het regent?

„Het scherm blijft staan en ik denk dat we het met parasols ook wel redden. Maar, binnen hangen ook allemaal schermen dus daar kunnen mensen ook kijken.”

Zenden jullie alleen de wedstrijden uit of organiseren jullie nog meer activiteiten?

„Alleen de wedstrijden. We gaan geen nacho’s verkopen als Mexico speelt ofzoiets. Dat is te makkelijk. We willen gewoon het leukste uit het voetbal halen.”

Hebben jullie al veel reacties gehad?

„Heel veel! Op Facebook is iedereen elkaar druk aan het taggen. Je merkt dat het toch een beetje begint te leven in Groningen. Zo’n WK roept toch een bepaald gevoel op en daar gaat het ons om. We gaan gewoon met z’n allen mooi voetbal kijken en een hoop lol beleven.”

Donderdag om 17.00 is de eerste wedstrijd. Dan speelt Rusland tegen Saoedi-Arabië. Ook andere kroegen in de stad zijn druk met het kampioenschap. Zo is Het Heerenhuis in Groningen in Duitse sferen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.