1 miljoen per kwartaal voor aardbevingsuren

De provincie en twaalf aardbevingsgemeenten krijgen één miljoen euro per kwartaal voor de extra gemaakte uren rond de gaswinning.

De afspraak is begin dit jaar overeengekomen, maar geldt ook nog voor de uren die vanaf 1 september vorig jaar zijn gemaakt. Een einddatum is niet afgesproken.

Hoe het geld per drie maanden precies verdeeld wordt is afhankelijk van de situatie, aldus woordvoerder Henk Bouwkamp van de provincie Groningen.

,,Er is een aantal parameters afgesproken. De focus ligt nu bijvoorbeeld op versterking in een aantal gebieden, waaronder Loppersum, Ten Post en Appingedam. Die gemeenten maken nu dus extra kosten. Als straks de aandacht naar andere delen van de provincie gaat, zal daar wat meer naar toe gaan.’’

Compensatie

De twaalf gemeenten en provincie trokken eind vorig jaar driftig aan de bel bij minister Henk Kamp van economische zaken. In februari 2015 was afgesproken dat de extra ambtenarenuren rond de aardbevingsproblematiek gedeclareerd konden worden. De factuur van 4,8 miljoen bleef echter lang liggen, onder meer vanwege een verschil van inzicht over tarieven.

Bouwkamp: ,,Wij denken dat het op deze manier prima gaat werken. Je bent af van het gesteggel over declaraties. ‘’

De compensatie is voor uren van ambtenaren of externen, die niet door andere afspraken worden afgedekt. Zoals ondersteuning van de Nationaal Coördinator Groningen, verwerking van zienswijzen en inwinnen van juridisch advies. Maar ook voor voorlichting, bouwvergunningen en het bijstaan van inwoners bij schadeclaims.

Verdeling

Provincie en bevingsgemeenten vinden dat die extra kosten niet doorberekend kunnen worden aan de bewoners van aardbevingsgebied. Die betalen op een andere manier al de rekening en hoeven niet ook nog eens voor dit op te draaien.

Het leeuwendeel van de 4,8 miljoen van vorig jaar ging naar de provincie: 1,4 miljoen. De stad Groningen bleek goede tweede met ruim een miljoen en daarna volgde Loppersum: 804.894 euro. Delfzijl zat op bijna zeven ton, Hoogezand-Sappemeer op twee ton en Slochteren op 171.965 euro.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.