12-jarige Luuk speelt voor Leonardo DiCaprio en Rafael Nadal: 'Carré, wat is dat?'

Waar veel muzikanten alleen maar van kunnen dromen, wordt donderdagavond werkelijkheid voor de 12-jarige gitarist Luuk Doddema uit Muntendam: een optreden in Carré.

In het Koninklijk Theater te Amsterdam speelt Doddema voor beroemde aanwezigen als acteur Leonardo DiCaprio, die daar komt spreken namens zijn eigen stichting, en tennisser Rafael Nadal tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Postcode Loterij.

Muziektempel Carré

Hoe is het mogelijk dat de jeugdige Luuk Doddema in de muziektempel Carré mag spelen? Dat is een apart verhaal. ,,Een gitaardocent van de Rockacademie Tilburg had een filmpje van mij op YouTube gezien. Voor het gala zochten ze jonge muzikanten en die docent vertelde aan de choreograaf van het gala dat hij dan Luuk Doddema moest nemen."

Met dat YouTube-filmpje doelt Doddema op zijn optreden tijdens de gitaristenwedstrijd voor jongeren NightHunt, van stichting Bogdike, afgelopen zomer in Veendam. De Muntendammer won de wedstrijd en kreeg een nieuwe Vintage elektrische gitaar cadeau. ,,Ik heb nu zes gitaren. Ik speel thuis twee uur per dag op gitaar."

Michael Jackson

Tijdens het gala, waar de loterij bekend maakt hoeveel geld de deelnemers het afgelopen jaar samen hebben bijeengebracht voor de goede doelen, speelt Luuk Doddema met een drummer, pianist en violist het nummer Heal the world van Michael Jackson. ,,Ik speel de hoofdrol in dit nummer." Tijdens zijn (solo)partijen wordt de tiener omringd door ongeveer 40 danseressen.

Zenuwachtig is hij geenszins. Luuk Doddema speelt al vanaf kinds af aan gitaar. Over Carré zegt hij: ,,Via messenger ben ik gevraagd of ik in Carré wilde optreden. Carré, wat is dat, dacht ik. Toen hoorde ik dat dit hét theater van Amsterdam is. Dat is wel gaaf."

Afgelopen zondag reisde Luuk al af naar Amsterdam om te repeteren. ,,Dat ging best goed. Donderdag moet ik weer repeteren. Dat moet ik daar rond het middaguur zijn. Het optreden is ´s avonds tegen half acht."

Popacademie

Luuk Doddema zit in de brugklas van de openbare scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam (,,Ik heb verlof gekregen van de directeur, die ook via de livestream van de Postcode Loterij gaat kijken") en verwacht na de zomer naar de havo te gaan. En daarna? ,,Het liefst ga ik naar de Popacademie in Groningen."

Een optreden in Carré staat altijd goed op zijn curriculum vitae. ,,Ik hoop dat er iemand in de zaal zit die iets met me wil doen. Dat ik in Nederland op grote podia kan spelen. In een band en dan rock of blues."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.