130.000 euro voor nieuwe vogelacademie in het Lauwersmeergebied

De provincie Friesland geeft een eenmalige subsidie van 130.000 euro voor het opzetten van een vogelacademie in het Lauwersmeergebied.

De academie krijgt een plek in het huidige bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer aan de Rug, dat daarvoor wordt uitgebreid. Met de eerste voorbereidingen is al begonnen. De verbouwing zelf begint na de zomer. De nieuwbouw gaat in de loop van volgend jaar open. Afgelopen jaar kwamen er bijna 20.000 bezoekers naar deze activiteitenruimte van Staatsbosbeheer in het Lauwersmeer.

Informatie

,,We hebben behoefte om meer informatie over vogels te geven aan bezoekers. Je moet dan denken aan informatiepanelen, filmpjes en foto’s van vogels’’, zegt boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer. Volgens hem is er duidelijk vraag naar dit soort informatie.

Kloosterhuis zegt dat er ook nog wordt gewerkt aan plannen om meer aan educatie en onderzoek te doen. ,,We denken aan samenwerking met hbo-instellingen en de Rijksuniversiteit Groningen. Er moet een ruimte komen om onderzoek te faciliteren. Of waar bijvoorbeeld een student zijn onderzoek kan presenteren.’’

Steeds meer buitenlanders

Het gebied wordt veel bezocht door Nederlandse vogelliefhebbers. Buitenlanders weten de weg naar het meer ook te vinden, zegt Kloosterhuis. ,,Ik sprak onlangs een Engelsman die hier vogels kwam kijken. Het Lauwersmeer is een heel goed bewaard geheim, zei hij. Wilt u dat alstublieft zo houden? Maar dat doen we dus niet.’’

In 2016 zei Bertus van der Tuuk van de Stenden Hogeschool op een studiedag van de Waddenacademie al dat vogels ‘goud’ zijn voor het Lauwersmeergebied en dat daar meer mee gedaan moet worden. Hij suggereerde om de zeearend, de icoon van het Lauwersmeergebied, te gebruiken als boegbeeld voor een plan voor vogeltoerisme.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.