135 essen in Kardinge ruimen veld om essentaksterfte

Langs het Meedenpad in het Groninger recreatiegebied Kardinge worden binnenkort 135 essen gekapt. De bomen zijn aangetast door essentaksterfte.

Natuurmonumenten begint halverwege oktober met de noodkap van de laanbomen.

De kap is noodzakelijk om de veiligheid van fietsers en wandelaars te kunnen blijven waarborgen. Gezond ogende bomen kunnen zomaar omvallen. Daarom worden ze gekapt.

Bomen worden vervangen

De bomen worden vervangen door andere laanbomen. Natuurmonumenten kiest waarschijnlijk voor de zomereik, linde en zoete kers. Deze soorten zijn uiteraard niet bevattelijk voor de essentaksterfte.

Essentaksterfte is een schimmelziekte. In de zomer van 2010 werd deze ziekte voor het eerst aangetroffen in Nederland. Een jaar later waren bomen in Kardinge al aangetast door deze ziekte. Door de schimmelziekte zijn de bomen ontvankelijker voor andere schimmels als de honingzwam.

Schijn bedriegt

De takken van essen sterven af door een schimmel. Uiteindelijk gaat de hele boom dood.

Natuurmonumenten stelt dat een deel van de bomen op het oog nog gezond lijkt. Schijn bedriegt echter. Experts, zoals Osaka boomadvies, hebben onafhankelijke inventarisaties uitgevoerd en geconstateerd dat deze bomen binnenkort verder verzwakken.

Gedurende de kapwerkzaamheden is het Meedenpad afgesloten voor voetgangers en fietsers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.