150-jarig Winkler Prins toont klasse kunst

De Winkler Prins scholengemeenschap bestaat 150 jaar. Ter gelegenheid daarvan richtte het Veenkoloniaal Museum in Veendam een dubbelexpositie in.

Karel Appel, Corneille, Escher, Jan van der Zee, maar ook nieuw werk zoals wandpanelen met digitale fotografie van Anna Kramer. Ze zijn in het Veenkoloniaal Museum te zien op een bijzondere dubbeltentoonstelling gewijd aan de Winkler Prins scholengemeenschap. Die bestaat 150 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum komt het Veendammer museum met de exposities KLASSE foto’s en KLASSE kunst.

Topstukken

Beneden hangen de foto’s, boven is een selectie van de kunstwerken te zien die de school sinds de jaren twintig van de vorig eeuw aanschafte. ,,Een van de topstukken is een originele houtsnede van M.C. Escher van de Tweede Scheppingsdag, De Scheiding der Wateren’’, zegt conservator Elise van Ditmars. ,,Het is een vroeg werk dat deel uitmaakt van een serie van de zes scheppingsdagen. Het is in Rome gemaakt. Op een grote tentoonstelling van zijn oeuvre bij de vereniging van Romeinse graveurs in de jaren twintig werd deze houtsnede door de Nederlandse en Italiaanse pers beschouwd als een van zijn beste werken.’’

Kindertekeningen

Het topstuk van de expositie werd als het ware herontdekt. De Escher had jaren op school achter een kast gelegen en kwam later terecht in een map met kindertekeningen. Daar werd het door medewerkers van het museum gevonden. Van Ditmars wijst op meer grafieken, houtsnedes, litho’s en etsen die soms met punaises aan schoolmuren waren geprikt. ,,We hebben ze voor de tentoonstelling speciaal laten inlijsten.’’ Een aantal kunstwerken keert terug op de ‘thuisbasis’. Het Veenkoloniaal Museum zit in het gebouw dat oorspronkelijk is gebouwd als RHBS, de voorloper van de Winkler Prins.

BKR

Het werk van Escher en anderen is afkomstig van de VAEVO: de Vereniging tot bevordering van het Aesthetisch Element in het Voortgezet Onderwijs. ,,Die gaf kunstenaars opdracht om grafiek, zoals litho’s, houtsneden en etsen, te vervaardigen voor middelbare scholen.’’ Een ander deel van de kunstcollectie is gemaakt door kunstenaars die deelnamen aan de BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling). Daarbij kregen kunstenaars een inkomen in ruil voor hun werk. Dat de school een eigen kunstcollectie kon opbouwen, is volgens de conservator ook te danken aan Geert Hendrik Streurman (1892-1976). De kunstliefhebber was een van de oprichters van het museum en voormalig lid van Groninger kunstenaarskring De Ploeg. Hij gaf 42 jaar Duits op de Winkler Prins.

Spijkerbroekenrellen

KLASSE foto’s bestaat – de naam zegt het al – vooral uit foto’s, heel veel foto’s. De oudste stamt uit 1874. Er zijn ook foto’s van de zogeheten spijkerbroekenrellen die speelden in het Veendam van de jaren zestig. Het was jongens destijds ten strengste verboden in spijkerbroek naar school te komen. Verder liggen er drie oude dagboekjes en zelfs de allereerste computer van toen nog RSG Winkler Prins (een TRS-80) heeft een plek gekregen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.